CaixaBank Research estima que l'economia espanyola va tancar l'exercici 2019 amb un creixement de l'1,9%, que aquest any es moderarà fins a l'1,5%, i calcula que el dèficit públic va tancar per sobre de l'objectiu del 2% del PIB. Així es desprèn del darrer informe mensual del servei d'estudis de l'entitat, que apunta que la informació disponible fa preveure que el creixement es va situar prop de l'1,9% anual l'any passat, un ritme més contingut que l'any previ (2,4%) però per sobre de la mitjana prevista per a l'eurozona (1,1%).

El servei d'estudis explica que la moderació del creixement s'explica tant per la frenada de l'impuls cíclic que ofereix la fase inicial de la recuperació econòmica com pel deteriorament de l'entorn comercial global, producte d'elements com el pols comercial entre els Estats Units i la Xina, les incerteses relacionades amb el Brexit i les dificultats que viu el sector de l'automòbil a nivell europeu.

«La desacceleració que observem representa, de gran manera, un procés de convergència del creixement cap a cotes més concordes amb el creixement potencial de l'economia», assenyala CaixaBank Research, que per a aquest any preveu que aquest procés de convergència tingui continuïtat i que l'economia creixi a taxes properes a l'1,5%.

Pel que fa al mercat laboral, destaca que la seva «gradual desacceleració» va donar un «respir» al novembre de l'any passat i el ritme de creació d'ocupació es manté «robust» i continuarà oferint suport al creixement dels ingressos i del consum.

Per a aquest 2020 espera que l'ocupació continuï augmentant a un ritme similar al de l'activitat (+1,4%) i que, juntament amb l'increment previst de la població activa (+0,8%), permeti que la taxa d'atur continuï reduint-se, tot i que a un ritme més baix, per aconseguir el 13,6% aquest any.Quant a l'IPC, apunta que va pujar al 0,8% al desembre en continuar desfent-se els efectes base del preu del petroli, si bé per a gener preveu que no actuïn aquests efectes, tot i que espera que la inflació continuï acostant-se a la subjacent, que al novembre es mantenia un moderat 1%.

INCOMPLIMENT DE DÈFICIT

Sobre els comptes de les administracions públiques estima que, conforme a les dades fins al tercer trimestre, que situen el dèficit públic en l'1,5% del PIB, es reforça la seva previsió que tanqui l'any una mica per sobre de l'objectiu del 2% del 2019.

Finalment, sobre el preu de l'habitatge afegeix que va créixer en el tercer trimestre "més del previst", en repuntar un 4,7% interanual, tot i que en el conjunt d'indicadors "continua apuntant a una tendència de fons de desacceleració, d'acord amb el ritme més baix de creixement de l'economia".