La rendibilitat mitjana anual ponderada dels plans de pensions comercialitzats a Espanya ha estat superior a la dels fons d'inversió en els últims 25 anys, segons les dades d'Inverco al tancament de 2019. En concret, els plans de pensions privats van obtenir un guany mitjà anual del 3,85% des de 1994, més d'un punt per sobre del 2,71% dels fons d'inversió per al mateix període. Tenint en compte els últims 20 anys, els plans de pensions del sistema individual van guanyar un 2,06% anual mitjà entre 1999 i 2019, davant de la rendibilitat de l'1,5% que van obtenir, de mitjana, els fons d'inversió. Prenent com a referència els últims 15 anys, els plans de pensions van obtenir una rendibilitat del 2,86%, per sobre del 2,17% dels fons d'inversió.

A mitjà termini, a cinc i tres anys vista, els plans de pensions van guanyar una mitjana del 2,2% i del 2,35%, respectivament, també superiors a l'1,37% i l'1,56% de rendibilitat mitjana dels fons d'inversió. A curt termini, el 2019 va ser l'any amb la millor rendibilitat acumulada de la sèrie històrica tant per als fons com per als plans de pensions. Un cop més, la revaloració mitjana dels plans de pensions va ser més gran, un 8,8%, que la dels fons d'inversió, un 7,23%.

Aquestes rendibilitats són una de les causes que el patrimoni total dels plans de pensions hagi crescut un 8,92% en l'últim any i sumi 116.418 milionss, el seu màxim volum històric, segons les dades d'Inverco, que es remunten a 1988. No obstant això, crida l'atenció que la varietat de plans de pensions no està en el seu punt àlgid. De fet, en l'últim any l'oferta es va reduir un 2,46%, fins als 2.457 plans de pensions al tancament de 2019, lluny dels més de 3.302 plans que s'oferien el 2009.

Tant els fons d'inversió com els plans de pensions són vehicles d'inversió col·lectiva útils per buscar rendibilitat dels estalvis, amb enfocament en el llarg termini. Tot i que els plans de pensions, pensats per a la jubilació, presenten desavantatges, com que no és possible retirar els diners fins passats deu anys, crida l'atenció la major rendibilitat davant dels fons d'inversió durant tots els períodes comparats.

A aquesta major rendibilitat dels plans de pensions cal afegir-hi els avantatges fiscals actuals. La principal diferència és que les aportacions de fins a 8.000 euros es poden desgravar en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), mentre que allò aportat als fons, no. La tributació dels plans és diferida, és a dir, en el moment de la seva percepció. No obstant això, en el cas dels fons d'inversió hi ha l'opció de compensar els guanys amb pèrdues d'altres inversions en la declaració de la renda, sota certes circumstàncies.