La crisi provocada pel coronavirus ha deixat ja a l'atur temporal un total de 528.199 catalans, segons dades actualitzades fins a aquest dilluns pel departament de Treball de la Generalitat, que ha rebut un total de 69.260 sol·licituds d'ERTO. Respecte a diumenge, el balanç d'afectats per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a Catalunya ha crescut en 9.884 persones, mentre que han sol·licitat 2.094 expedients temporals més les últimes 24 hores.

Segons els càlculs de CCOO de Catalunya, els treballadors de Catalunya afectats per un ERTO pugen ja a 750.000 persones, un nombre superior al que maneja el departament de Treball.

La posada en marxa de les mesures de confinament més estrictes, que inclouen un permís retribuït recuperable als treballadors encara actius que no cobreixen serveis essencials, paralitzarà la presentació d'ERTO, encara que els sindicats adverteixen que tornaran a registrar més expedients d'aquest tipus després de Setmana Santa.

"Quan s'aixequi la veda la crisi no s'haurà acabat i la recuperació serà gradual. La ressaca serà important", ha advertit en declaracions a Efe el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, que ha alertat que la corba dels ERTO continuarà pujant.

Per demarcacions, Barcelona segueix acumulant bona part dels expedients temporals, un total de 49.773, amb un total de 413.075 afectats; Girona suma 7.875 ERO temporals, amb 50.402 persones; Lleida 3.981 més, amb 22.398 persones, i la província de Tarragona 7.631 ERTO més, incloent-hi les terres d'Ebre, amb 42.244 persones ja en atur temporal.

Així doncs, els expedients temporals se segueixen estenent a més sectors i cada dia creix el nombre d'afectats, el que ha portat la Generalitat a reforçar el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). En concret s'ha triplicat el seu personal d'atenció telefònica, dels 200 professionals actuals fins a més de 640, per fer front al "previsible increment" de les consultes els pròxims dies. L'entitat ha incorporat un total de 441 nous treballadors al servei, que teletreballaran gràcies a un dispositiu desenvolupat conjuntament amb el Centre de Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat i Amazon.

Mentrestant, cada dia es coneixen nous expedients temporals, una solució davant la crisi que ha afectat també àmbits tan populars com l'esportiu, amb el FC Barcelona com a estendard, els futbolistes de la primera plantilla han anunciat avui que han acceptat la proposta de rebaixa de sous del 70% proposada pel club.

D'altra banda, fonts sindicals han explicat que l'ERTO anunciat per la multinacional ICL, que explota les mines de Súria i Sallent (Bages), afectarà unes 800 persones.

Així mateix, sectors fins ara encara parcialment actius, com el de les constructores, també es plantegen mesures laborals arran de les noves restriccions d'activitat imposades pel Govern, admeten a Efe fonts d'aquest sector.