El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va advertir ahir de l'allau de casos que arribaran als jutjats com a conseqüència de la crisi econòmica derivada de la pandèmia i va estimar que els concursos de creditors presentats augmentaran un 246% aquest any i un 619% el 2021. «Dels 7.000 concursos presentats el 2019, arribaríem a uns 50.000 el pròxim any», va alertar en el ple del Congrés per demanar el suport al reial decret de mesures organitzatives i processals dissenyat en col·laboració amb les comunitats autònomes per intentar pal·liar el col·lapse dels òrgans judicials.

Segons les previsions del Ministeri, els assumptes ingressats en la jurisdicció social augmentaran aquest any un 31%, arribant fins a un 140% el 2021, més d'un milió de nous casos. Amb aquestes dades, va explicar Campo, la pendència (percentatge de casos pendents) se situarà en un 175%. En l'àmbit civil s'espera un augment d'entre el 30 i el 145% aquest any, de manera que l'increment dels assumptes pendents pot situar-se al 180%; mentre que en la jurisdicció contenciosa administrativa es calcula un augment de nous casos d'entre el 35 i el 125%.

Enfront de les mesures sanitàries i de seguretat aplicades en l'estat d'alarma, els jutjats han realitzat només el 20% de la feina que haurien abordat en circumstàncies normals, de manera que quan s'alci aquest estat, al volum normal d'assumptes s'hi sumarà aquest 80% aparcat i el citat augment de litigiositat derivat de la crisi. El Govern va tornar a a la majoria que va aconseguir a la investidura de Pedro Sánchez per tirar endavant el decret de mesures per a la justícia, que es va aprovar amb el suport de PNB i ERC, i sense Ciutadans.