El Govern vol destinar 3.900 milions d'euros a la transformació del sector agroalimentari cap a l'economia verda fins al 2032. La Generalitat ha preparat 10 projectes que s'han de finançar en gran part amb els fons europeus de reconstrucció, ja siguin en forma de transferències o de préstecs, va afirmar el vicepresident del Govern, Pere Aragonès en una roda de premsa aquesta setmana.

L'executiu treballa amb la intenció d'invertir 2.207 milions abans del 2025, segons va explicarla consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, que lidera el Departament que gestionarà gran part dels recursos, 3.000 milions. La conselleria de Territori, encapçalada per Damià Calvet, invertirà els 900 milions restants.

La modernització del regadiu és la partida amb més pressupost amb 1.385 milions d'euros, la meitat dels quals es volen executar abans del 2025.

El projecte inclou la modernització del Canal d'Urgell, de Tremp, de Pinyana i Aragó-Catalunya i dels regadius de conques internes. Jordà va assegurar que la modernització del Canal Segarra-Garrigues no s'inclou en aquestes actuacions perquè forma part del pla d'infraestructures i continua «en marxa».

La titular d'Agricultura va assegurar que cal aprofitar l'oportunitat que donen els fons europeus per avançar més ràpidament en la implementació dels sistemes de regadiu.

Cohesió territorial

A banda del regadiu, en el pla presentat tenen un tractament prioritari els projectes vinculats a la cohesió territorial i al despoblament (450 milions), a la transició energètica (400 milions) i a la creació de cadenes de valor basades en la bioeconomia (200 milions). Algunes d'aquestes actuacions preveuen instal·lar panells fotovoltaics, prevenció de malbaratament alimentari, promoure els tractaments en origen de les dejeccions ramaderes, substituir els combustibles fòssils per biomassa, impulsar la ramaderia extensiva o crear un banc de barques de pesca públic.

També es volen destinar recursos al foment de les noves oportunitats de negoci (110 milions), a la promoció de la producció sostenible (65 milions), a l'impuls de la innovació en petites i mitjanes empreses (100 milions) i a la transformació digital i l'agricultura de precisió (90 milions).

Els dos projectes que gestionarà la conselleria que encapçala Damià Calvet són el destinat a preservar els ecosistemes i la biodiversitat (597 milions) i el tractament d'aigües subterrànies i valorització del sòl (313 milions).