La crisi del coronavirus ha fet caure la recaptació d´impostos estatals arreu del país. A Girona l´Agència Tributària ha ingressat 226,6 milions d´euros menys durant el període que va de març a octubre, una xifra que es deu principalment a les moratòries del Govern a les empreses per alleugerir les càrregues fiscals i a la baixada directa d´ingressos derivada de les mesures de restricció de mobilitat i de consum.

Dos mesos de confinament estricte, les restriccions de la segona onada i la caiguda del turisme durant l´estiu expliquen que la delegació gironina de l´Agència Tributària hagi perdut un 15% respecte als mateixos mesos del 2019, fins a la xifra de 1.306 milions d´euros. A la davallada cal afegir-hi totes les mesures que han pres les administracions per pal·liar la pressió tributària de les empreses en moments crítics com els de la primavera, unes moratòries que s´han anat aixecant i que han permès a l´Estat recuperar part dels diners perduts.

Un dels impostos més tocats ha estat el de l´IVA, impost indirecte que grava el consum. Durant el maig de 2019 Girona va recaptar 109,7 milions d´euros; el maig d´aquest any la suma amb prou feines va sumar 42 milions d´euros. El mateix va passar al pic de l´estiu, quan la recaptació a la província d´aquest impost al juliol va ser de 112 milions d´euros, 60 milions menys que en el mateix mes de l´any passat. També durant l´octubre va caure la recaptació de l´IVA en 40 milions d´euros, una dada que revela una caiguda important del consum.

Tot i això, la caiguda de la recaptació indica fins a quin punt la pandèmia ha capgirat la tendència a l´alça en la recaptació d´impostos. En els darrers anys la recuperació econòmica respecte a l´última crisi havia permès incrementar el volum de tributs a la província fins a superar el llindar dels 2.000 milions d´euros anuals el 2018. Aquesta tendència s´ha trencat aquest any amb la irrupció de la covid-19.

L´octubre és un mes important en l´àmbit fiscal ja que, a banda de les recollides habituals, és quan s´acumulen les declaracions tributàries de les petites i mitjanes empreses corresponents al tercer trimestre (IVA, retencions del treball, pagamens fraccionats d´empreses personals, etc.). Aquest any la delegació de Girona de l´Agència Tributària ha ingressat 422 milions d´euros, 47 milions menys que els 469,5 milions de l´exercici de 2019. També és una recaptació inferior a la dels anys 2018 i 2017, però encara supera les de 2016 i anteriors, uns exercicis que arrossegaven les conseqüències de la crisi de 2008.

L´OCDE va alertar la setmana passada que una de les conseqüències de la crisi de la covid-19 serà una forta caiguda dels ingressos fiscals, en particular els obtinguts pels impostos que graven el consum i el més important d´aquests, l´IVA.

En dos informes sobre la recaptació fiscal i les últimes tendències dels impostos al consum, l´Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) explica que el 2019 per primera vegada en deu anys va disminuir molt lleugerament el pes de la fiscalitat en el conjunt dels seus països membres.

Segons va recollir EFE, la recaptació pels impostos va baixar una dècima percentual respecte a 2018, al 33,8% del producte interior brut (PIB). Però amb la pandèmia «esperem veure reduccions molt més pronunciades», adverteix en un comunicat el director del Centre de Política Fiscal, Pascal Saint-Amans. Una de les principals raons és l´enfonsament del consum, que ha arribat a ser d´un terç durant les fases de confinament i que en el conjunt del 2020 serà en el millor dels casos un 8,5% inferior al de l´any passat.