La retribució mitjana bruta a les grans empreses que operen a Espanya va pujar un 1,3% el mes d´octubre, tres dècimes més que al setembre i un nivell similar als increments pre-COVID-19, al mateix temps que l´ocupació va registrar una caiguda del 4,8%, el menor descens des de l´inici de la pandèmia, tot i que la caiguda de les vendes es va intensificar fins al 5,3%. Des que va començar l´any, les vendes han caigut un 10,3%, en paral·lel a una disminució de l´ocupació del 5,4% i una lleugera pujada del 0,1% dels salaris.

Així es desprèn de l´última enquesta «Vendes, ocupació i salaris de les grans empreses», elaborada per l´Agència Tributària, que explica que «el perfil de recuperació» de l´ocupació és una mica més intens que l´experimentat per les vendes i es produeix després d´un parell de mesos en què semblava haver-se esgotat l´efecte de la reincorporació dels treballadors en ERTO a les seves empreses.

L´AEAT considera que l´entrada en vigor de la nova regulació dels ERTOs ha pogut estar relacionada amb l´inferior pèrdua d´ocupació. L´estadística reflecteix una caiguda de l´ocupació a les grans empreses del 4,8% en el desè mes de l´any, de manera que registra el seu menor descens des de l´inici de la pandèmia, en comparació a la reculada de setembre (-5,2%), agost (-5,3%), juliol (-6,2%), juny (-8,9%), maig (-13,1%) o abril (-13,7%), encara que segueix lluny de les dades de març (-0,1%), febrer (+ 1,8%) i gener (+ 1,8%).

Pel que fa als salaris, atribueix el repunt dels mateixos a la reincorporació dels treballadors a les seves empreses i al fort canvi «en el pes dels diferents sectors productius, i són els més danyats aquells amb nivells salarials més baixos». En els últims mesos, el rendiment mitjà s´ha recuperat i ha registrat un increment a l´octubre de l´1,3%.