L'economia catalana va entrar en recessió tècnica el primer trimestre. El producte interior brut (PIB) va retrocedir el 0,4% després d'haver-ho fet el 0,6% en l'últim de l'any passat. En ser dos trimestres consecutius de caiguda, es tracta d'una recessió, a diferència del que va succeir a escala estatal, amb un descens del 0,5% en el primer trimestre però amb el 0% en el període octubre-desembre. En tot cas, els primers indicadors apunten a una recuperació a partir de la segona quinzena de març que podria consolidar-se a mesura que avanci el procés de vacunació i vagin desapareixent les restriccions relacionades amb la pandèmia.

L'evolució entre gener i març s'explica per «l'empitjorament de la pandèmia a l'inici de l'exercici, molt generalitzat a escala europea» i això va implicar el manteniment de les restriccions. En termes interanuals, el descens del PIB va millorar fins a un descens del 4,3%, després de la contracció del 9% en el trimestre anterior. Les dades reflecteixen que queda lluny ja l'enfonsament històric del 21,6% experimentat el segon trimestre de l'any passat, en el moment més àlgid de la pandèmia del coronavirus.

Segons el parer de la Vicepresidència, «el fort impacte de la crisi sanitària en l'economia catalana» es va deure al major pes que té els serveis més exposats a la interacció social i per la importància del turisme estranger. En tot cas, els avanços en el procés de vacunació conviden a l'optimisme. De fet, el Govern estima que enguany, l'economia catalana creixerà el 6% en el conjunt de l'exercici i el 5,2% l'any que ve. Amb tot això es podrà avançar en l'aixecament de les restriccions «apuntalar una recuperació que podria ser especialment intensa en la segona meitat de l'any».

Es dispara la producció industrial

No tots els indicadors porten males notícies. La producció industrial a Catalunya va disparar-se un 15,9% en termes interanuals durant el mes de març. Segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), es tracta de l'increment més gran des de l'abril del 2008, quan l'Índex de Producció Industrial (IPI) a Catalunya va créixer un 16%.