L'Agència Tributària ha de presentar a l'últim trimestre de 2023 un informe d'avaluació sobre la llei de lluita contra el frau fiscal, actualment en tramitació parlamentària, proposant, tenint en compte els seus resultats, el manteniment de les mesures incloses, la seva modificació o supressió.

No obstant això, abans d'aquesta data, a l'últim trimestre del 2022 es realitzarà per l'Agència Tributària una avaluació provisional dels efectes de la Llei de lluita contra el frau, segons es desprèn del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència remès a Brussel·les.

El projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal compleix gairebé set mesos des de la seva remissió al Congrés, el passat mes d'octubre, sense avançar en la seva tramitació i sense ni tan sols que hi hagi acord entre el PSOE i Unides Podem, socis en el Govern.

Tot això malgrat que el Ministeri d'Hisenda comptava amb el reforç de la normativa fiscal per augmentar la recaptació en el vigent exercici: més de 700 milions d'euros, segons el Pla Pressupostari enviat a la Comissió Europea a finals de 2020.

Concretament, 218 milions d'euros més per la limitació dels pagaments en efectiu i altres 500 milions d'euros per la incorporació de pràctiques internacionals en la prevenció i lluita contra el frau, incloses en la transposició de la directiva europea.