Maxi Rica (Blanes, 1973) es va convertir ahir en el nou secretari d'UGT a les comarques gironines en substitució de Xavi Casas, que abandona el càrrec després de més de sis anys. L'elecció es va produir en el marc d'un comitè intercomarcal a Girona on Rica va ser l'únic candidat i va obtenir un 96,2% dels vots (51 dels 53 emesos). Entre els reptes, es va marcar impulsar un canvi en el model turístic a la demarcació, potenciar la indústria gironina amb un pla industrial i defensar el sector públic. Tant ell mateix com el seu predecessor el van definir com un «sindicalista de peu» i «amb gran consciència de classe».

Casas, Rica, Bassas i Ros, últims quatre secretaris Gernerals de l’UGT a comarques de Girona a l’acte d’ahir. | MARC MARTÍ FONT

El comitè va escollir Maxi Rica, un en una votació amb la seva com a única candidatura i amb pràcticament el suport de tots els presents (només hi ha hagut dues abstencions). L'acte va comptaramb la presència de l'exconsellera Dolors Bassa i el secretari general del sindicat a Catalunya, Camil Ros, entre d'altres. Durant la seva intervenció, Rica va assegurar que encara el repte amb «entusiasme» i «moltes ganes». En aquest sentit, es va marcar com a objectius impulsar un canvi en el model turístic, promoure la indústria a la província i defensar el sector públic i els seus treballadors. Rica va declarar que es considera una persona amb una «forta consciència de classe» i que continuarà amb la tasca endegada per Casas, que abandona el càrrec després de més de sis anys.

Casas felicita Rica després de l’elecció. | MARC MARTÍ FONT

Per la seva banda, el ja exsecretari general, Xavi Casas, va assegurar que «avui és un gran dia» per les comarques gironines i va afirmar que deixa el càrrec després de sis anys «amb el cap ben alt». Casas va repassar alguns dels objectius aconseguits –entre ells, la continuïtat de Nylstar-, però va admetre que li va tocar encapçalar el sindicat en una època «convulsa» i molt marcada per les retallades i la crisi. En l’entrevista concedida al Diari de Girona, Casas va mostrar-se sorprès pels dubtes que genera la reforma laboral.

Finalment, Ros va lloar la trajectòria de Casas i va afirmar que «el camí continua». En aquest sentit, va parlar de la reforma laboral i va emplaçar a deixar de banda «el fum» per tirar-la endavant. Ros va emplaçar la majora d’esquerres que va permetre «fer fora Rajoy» a continua lluitant per defensar els drets del país. I va llençar un avís: «Aquest és un acord, però no és el primer ni l'últim».

L’elecció de Rica coincideix amb el començament de la campanya explicativa que portarà a terme UGT a l’àmbit estatal per conscienciar i detallar als treballadors la necessitat d’aconseguir que la reforma laboral tiri endavant al Congrés. De fet, tant Rica com Ros van ser presents en el primer acte de la gira per Catalunya que la ministra de Treball i Economia social, Yolanda Díaz, fa per trobar els suports necessaris per aprovar la nova reforma laboral.