El govern espanyol ha acordat amb els sindicats -i davant el rebuig de la patronal- pujar el salari mínim interprofessional (SMI) de 965 a 1.000 euros aquest 2022. L'increment beneficiarà a 1,8 milions de treballadors a tota Espanya. Ara l'executiu té pendent portar l'acord a un pròxim Consell de Ministres per validar-lo i que quedi plasmat al BOE. A partir de llavors serà quan formalment entri en vigor, tot i que des del Ministeri de Treball han avançat que la seva intenció és que estigui aprovat o bé el 15 de febrer, o bé el 22 de febrer. Però, quan cobraran aquesta pujada els afectats?

L'acord aconseguit entre la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i CCOO i UGT inclou que la pujada del SMI, malgrat tancar-se al febrer, entrarà en vigor amb efecte retroactiu a 1 de gener de 2022. Què significa això? Que les empreses estan obligades a aplicar la pujada del salari mínim als seus treballadors des de la nòmina de febrer. També aquelles famílies que tinguin contractada una treballadora de la llar. Aquesta obligació regeix d'igual manera per als treballadors a temps complet com per als a temps parcial o els contractes per dies. Però què significa amb efecte retroactiu? Doncs que les empreses estan obligades a abonar una paga compensatòria als seus treballadors per no haver-los aplicat la pujada al gener. Aquí les empreses poden triar quan abonar aquest pagament pendent -habitualment de 35 euros-, encara que sempre han de fer-ho abans que acabi el 2022.

Com queda el salari mínim després de la pujada? El salari mínim queda fixat en els 1.000 euros bruts en 14 pagues, o els 1.166,6 euros bruts en 12 pagues. O els 33,33 euros bruts al dia, que s'elevaran a 47,36 euros bruts en el cas dels treballadors eventuals i temporers que no estiguin contractats per una mateixa empresa per un temps superior a 120 dies. O 7,82 euros l'hora efectiva de treball en el cas de les empleades de la llar.