El sector boví d'engreix critica de nou que les administracions l'hagin exclòs dels ajuts excepcionals per la sequera i reclamen al Govern suport econòmic per comprar palla, ja que la consideren un producte imprescindible de la dieta del bestiar que actualment no cap alternativa. Argumenten que les pluges del maig no han permès recuperar la producció de cereal de secà i que a aquesta dificultat per accedir a un producte ja de per si escàs, s'hi ha sumat el tall del corredor d'abastament de cereal ucraïnès. Per tot plegat, alerten de les dificultats per assumir l'increment del cost anual de la palla, que es preveu al voltant de 70 euros per vedell.

L'Associació Catalana de Criadors de Vacum de Carn (Asoprovac), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) han enviat una carta conjunta al conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, en què remarquen que el farratge i en especial la palla, són productes essencials per al boví de carn, ja que en tractar-se d'una espècie remugant, els animals necessiten matèries primes fibroses per a la seva supervivència.

El sector remarca que no entén que hagi quedat exclòs dels ajuts excepcionals per la situació de sequera. Considera que els ajuts del govern espanyol, que la Generalitat preveu complementar, ajudaran a alleujar la situació de la vaca alletant, que sí està inclosa en els ajuts, però insisteix que si no hi ha demanda d'animals d'engreix "es trencarà un equilibri que necessitaria anys per tornar a la normalitat".

Pitjor qualitat

Així, el sector avisa que les pluges a partir de maig no han permès recuperar la producció de cereal de secà d'aquesta campanya i que, fins i tot, en diverses zones productores el creixement de mala herba ha empitjorat la qualitat dels cereals i ha fet inviable la seva recol·lecció.

A això, s'hi ha afegit el tall del corredor d'abastament de cereal ucraïnès, que ja ha portat als primers increments dels contractes de futurs de matèries primeres. Tot plegat, ha aportat més incertesa i empitjorat la situació d'un sector per al qual l'alimentació suposa un 60% dels costos totals. Amb unes cotitzacions de la carn, que malgrat ser elevades respecte anys anteriors, porten setmanes de baixada a causa d'un consum intern molt limitat per la inflació, alerten que la conjuntura del sector s'està complicant i suposarà una important pèrdua de rendibilitat.

Les organitzacions signants ja van demanar, el passat mes de maig, ajuts al transport que "facin viable econòmicament la importació de palla des d'orígens més allunyats, ja que permetria fer front a les dificultats d'accedir a un producte escàs al nostre territor"". També el juny, "es va sol·licitar incidir en l'aturada, encara que fos transitòria, de l'ús de palla per a usos energètics".

Per tot plegat, el sector considera que assumir aquest increment de costos "es fa especialment dur en un any en què el boví ha consolidat la dràstica reducció d'ingressos via PAC, i que han d'afrontar la compra d'un producte que es troba gairebé 100 € per sobre del que es pagava fa un any". L'augment del cost anual es preveu que se situï al voltant de 70 euros per vedell només per la compra d'aquest producte.