L’antiga SAFA fa cent anys lluitant per la seva continuïtat

La tèxtil de Blanes arriba al seu centenari reprenent la producció

La fàbrica després de ser bombardejada a la Guerra Civil

La fàbrica després de ser bombardejada a la Guerra Civil / Arxiu Municipal de Blanes

Joel Lozano

Joel Lozano

La tèxtil Nylstar de Blanes arriba als 100 anys d’història enmig d’una lluita per continuar amb la seva activitat. Per conèixer els inicis de Nylstar cal remuntar-se fins al 1923. La tèxtil és l’hereva de l’antiga SAFA (Societat Anònima de Fils Artificials), una empresa que es va constituir el 9 d’agost de 1923 i va arribar a tenir 2.500 treballadors.

A finals de 1989 SAFA va passar a ser Rhône Poulenc Fibras i tan sols quatre anys després, el gener del 1994, es va fer pública la unió entre Rhône Poulenc i la italiana Snia Fibre per formar una nova societat, Nylstar.

La tèxtil va entrar en concurs de creditors l’any 2007. Tres anys després, el grup inversor Praedium, propietat d’Alfons Cirera, va obtenir, en la tercera subhasta judicial per Nylstar Espanya -les dues primeres van quedar desertes- el 100% de l’accionariat de la companyia.

En l’últim any la tèxtil ha estat protagonista, i no precisament per bones notícies. Al setembre, els sindicats van denunciar un retard en el pagament de les nòmines. Posteriorment, la companyia va començar a fer aturades de la producció per l’encariment de l’energia i, a finals d’any, la fàbrica de Blanes va anunciar que preveia acomiadar un 28% de la plantilla, 24 treballadors dels 84 que tenia l’empresa. Finalment, Nylstar va retirar l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), tan sols un dia abans del final de la negociació i sense previ avís.

Un treballador de Nylstar, en una imatge d’arxiu.  | ACN

Un treballador de Nylstar, en una imatge d’arxiu. | ACN / joel lozano. blanes

Posterioment, l’empresa va anunciar que entrava en concurs de creditors amb un deute acumulat d’uns 10 milions d’euros, segons explicava el comitè d’empresa. Cirera afirmavallavors que el problema és «que només ens podem dedicar a les especialitats». Ara, mig any després s'ha reprès l'activitat, per produir fil de Nylon 6.6, gràcies a una línia de crèdit avançada per un dels interessats en la compra de la unitat productiva de la companyia.

Subscriu-te per seguir llegint