L'agència Scope estima que la sequera pot costar a Espanya 4,6 bilions fins a 2050

Per al conjunt de la Unió Europea les pèrdues estimades podrien arribar als 32,7 bilions d'euros

sequera

sequera / jcomp

Celia López

La recrudescència de les onades de calor a l'estiu, un clima més extrem i, per tot això, l'agreujament de les sequeres persistents poden suposar una gran factura per a Espanya i Itàlia, dues de les nacions europees més exposades a l'efecte del canvi climàtic. L'agència Scope Ràtings ha posat números als costos que aquestes dues nacions mediterrànies hauran d'afrontar fins a 2050 tenint en compte els escenaris climàtics pronosticats per Network for Greening the Financial System, xarxa formada per 83 bancs centrals i supervisors que busquen potenciar les finances sostenibles. Espanya podria afrontar 4,6 milions en pèrdues mentre que en el cas d'Itàlia aquesta xifra ascendeix als 10 bilions. Per al conjunt de la Unió Europea les pèrdues estimades podrien arribar als 32,7 bilions d'euros.

Aquests números suposen el 8,3% del PIB per càpita d'Espanya i fins al 5,8% del d'Itàlia fins a 2050. El document de Scope Ràtings recull que les consecutives onades de calor a Europa, juntament amb els canvis en el règim de precipitacions, ja estan exposant a regions europees a fortes sequeres. Aquesta circumstància ja està causant greus danys als sistemes econòmics, humans i naturals. Espanya és una de les nacions de la Unió Europea més exposada a les conseqüències que pot produir l'escassetat d'aigua. "Tenim set de les deu conques amb més estrès hídric que hi ha a Europa", indica Gonzalo Delacámara, investigador i director del Centre per a l'Aigua i l'Adaptació Climàtica d'IE University. Encara que Espanya és un dels països més afectats per la falta d'aigua, altres països europeus també estan experimentant períodes més intensos de sequera cada any. Un estudi de Water Risk Filter preveu que a l'Europa de 2050 el 15% de la població europea estigui en un alt risc d'escassetat hídrica.

L'estudi de Scope Ràtings assenyala que els episodis de sequera figuren entre els múltiples efectes adversos del canvi climàtic, i per això recomanen que els inversors sotmetin a les economies a proves d'estrès per a detectar l'exposició a la sequera i així ser conscients dels possibles riscos en les seves carteres.

sequera

sequera / kamchatka

El 70% de les pèrdues que pot ocasionar la sequera entre 2020 i 2050 es produiran en les cinc majors economies de la Unió Europea. D'aquests països, Alemanya, França i Països Baixos són els menys exposats al risc de sequera, però Espanya i Itàlia, les majors economies del sud comunitàries, poden arribar a representar el 45% de les pèrdues totals. El document de l'agència indica que la sequera podrien suposar reptes econòmics addicionals i càrregues financeres derivades de les despeses públiques que serien finançats amb deute, la qual cosa elevaria les seves ràtios deute/PIB d'aquests països i augmentaria el cost de refinançament a llarg termini.

L'agricultura, el sector més exposat

Scope Ràtings assenyala que l'agricultura és el sector amb major exposició a la sequera i podria sofrir pèrdues econòmiques d'1,8 bilions d'euros, equivalents al 9,8% dels ingressos del sector. "Els països de la UE poden adaptar-se invertint a millorar les tècniques agrícoles per a fer els cultius més resistents a l'escassetat d'aigua. També poden substituir els cultius intensius en aigua, com el blat de moro, per cultius menys dependents de l'aigua. En cas d'aplicar aquestes estratègies d'adaptació, els països de la UE poden continuar sent competitius en el sector agrícola mundialment", explica Hazem Krichene, director sènior d'anàlisi ESG de Scope.

Altres sectors econòmics presenten pèrdues relatives relacionades amb la sequera que oscil·len entre el 4% i el 7% de la pèrdua total prevista a la UE. En el cas d'Espanya, les zones amb major estrès hídric actualment són Andalusia, Múrcia, part de la Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa, juntament amb les illes Balears i Canàries. "Si avui ja hi ha un problema d'estrès hídric, dins de 20 anys serà major, segur. Quan les empreses fan inversions a llarg termini, han de tenir això molt en compte", assegura Charles Kirby, soci de Sostenibilitat d'EY Espanya.

Un dels boscos afectats per la sequera, amb arbres de color marró.

Un dels boscos afectats per la sequera, amb arbres de color marró.

"És probable que les indústries evitin situar-se en zones extremadament caloroses a causa de dos factors principalment: la disminució de la productivitat laboral per una calor persistent i intensa i l'exposició al risc de l'escassetat d'aigua", conclou Hazem Krichene, director sènior d'anàlisi ESG de Scope.