Les exportacions gironines assoleixen un nou rècord durant el primer semestre

Les empreses de la província de Girona venen a l’exterior per valor de 4.103,1 milions d’euros durant la primera meitat de l’any

ACN

Les exportacions gironines van assolir xifres rècord durant el primer trimestre de l’any. Les empreses de la demarcació van vendre a l’exterior per valor de 4.103,1 milions d’euros, la xifra més alta mai registrada durant els primers sis mesos de l’any en la sèrie històrica del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, que es remunten fins al 1995.

En comparació amb el mateix període de l’any passat, les exportacions van créixer fins a finals de juny a Girona un 7,7%. És, però, un increment més moderat que el del primer mig any del 2022, cosa que apunta a un alentiment de l’economia. La demarcació va tancar l’exercici anterior registrant xifres rècord en vendes a l’exterior i, de fet, durant el primer semestre l’augment registrat va ser del 15% (3.809,6 milions d’euros).

Les càrnies, al capdavant

Com és habitual, el sector agroalimentari va liderar les exportacions de les empreses de les comarques gironines, amb les càrnies, un dels principals motors de l’economia a la demarcació, al capdavant.

En els primers sis mesos de l’any, les companyies de Girona que formen el paquet d’alimentació, begudes i tabac van vendre a l’exterior per valor de 1.801,4 milions d’euros. Aquesta xifra suposa gairebé la meitat de les exportacions gironines, concretament un 43,9%, i un 21% més en comparació amb l’any passat.

En canvi, les químiques, que ocupen fins a un 16% de les vendes a l’estranger dels productes gironins, van veure com disminuïen les exportacions. Les empreses gironines van exportar fins a finals de juny per valor de 656,2 milions d’euros, un 12,2% menys que fa un any.

Rècord també a Catalunya

A Catalunya, les exportacions van pujar un 14,5% durant el primer semestre d’aquest any en comparació amb el mateix període del 2022. Les vendes de Catalunya a l’estranger es van enfilar fins als 53.217,4 milions d’euros en l’acumulat fins al juny i, segons ACCIÓ, l’agència per la competitivitat del Govern, és la xifra més alta de la sèrie històrica en una primera meitat de l’any.

Al conjunt de l’Estat, les vendes a l’exterior fins al juny també van marcar un rècord i es van enfilar fins als 199.951 milions d’euros, un 4,7% anual més. Catalunya va ser la comunitat més exportadora amb una quota del 26,6%.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va celebrar les xifres i va assegurar que posen de manifest que «la sortida a l’exterior és una aposta estructural del teixit productiu català». Segons el conseller, les vendes a l’estranger «s’han consolidat com una de les grans fortaleses» de l’economia de Catalunya i suposen una «gran palanca» per a la competitivitat de les empreses.

Per productes, en comparació amb les xifres de l’any passat, destaca l’augment del sector automòbil, que va créixer fins a un 77,4% i va representar un 16,2% de les vendes de Catalunya a l’exterior (8.641,4 milions d’euros). La venda de béns d’equip van pujar un 12,2%, fins a representar un 15,5% de les vendes (8.237,2 milions d’euros); i els productes químics van millorar un 9% les xifres de fa un any i van suposar un 30,5% de les exportacions catalanes (16.228,3 milions d’euros).

Girona, la tercera província

Per demarcacions, Barcelona es va mantenir durant els primers sis mesos de l’any com la que va sumar més vendes a l’estranger durant el primer semestre, amb 42.270,1 milions d’euros, un 17,6% més que el mateix període de l’any passat. Girona va tancar la primera meitat de l’any com la tercera província catalana que més exporta, superada també per Tarragona, amb 5.498,8 milions d’euros en exportacions, un 1,4% més que fa un any, per davant deLleida que va registrar vendes per valor 1.345,5 milions d’euros, un 2,4% més que el 2022.