Alerta per la «mort silenciosa» de moltes pimes per l’entrada de fons d’inversió especulatius

El president de Pimec destaca que el pes de la indústria respecte al PIB de Catalunya ha baixat uns 10 punts des de l'any 2000

El president de Pimec, Antoni Cañete

El president de Pimec, Antoni Cañete / OSCAR BAYONA

Lluís Sibils/ACN

El president de Pimec, Antoni Cañete, adverteix que l’entrada de fons d’inversió amb interessos especulatius està causant una «mort silenciosa» de moltes pimes i un «tancament» del teixit industrial català. Cañete lamenta que la patronal porta «molt de temps» denunciant aquesta situació, de nou d’actualitat després de la sentència de Celsa, i crida a repensar la fiscalitat per a aquest tipus de fons. El president de Pimec avisa sobre la pèrdua del pes de la indústria respecte al PIB en uns deu punts des del 2000. «Hem passat d’un 29% a un 19%. La baixada d’aquest percentatge es deu en una gran part a què moltes empreses industrials han sigut comprades i avui tancades precisament per aquesta actuació», afegeix.

El president de Pimec explica que la sentència de Celsa o l’entrada de la saudita STC Group com a primer accionista de Telefonica ha posat en «l’avantguarda» aquesta qüestió, però lamenta que ja fa anys que aquesta situació s’està produint entre les petites i mitjanes empreses catalanes.

Per això, el president de la patronal demana fer una «reflexió» sobre quina fiscalitat han de tenir aquests fons i que es legisli «pensant en l’economia real i no en l’economia fictícia que és pa per avui i fam per demà». En aquest sentit, Cañete també fa una crida a revisar la llei concursal i que «realment hi hagi una aposta per la inversió responsable».

Cañete insisteix en la necessitat que les pimes formin part del diàleg social «d’una vegada per totes» i es posi fi a aquesta «anomalia». El president de la patronal reclama que les petites i mitjanes empreses se situïn «en el pont de comandament i que es pugui legislar en petit tal com s’està fent a Europa». «Mentre a Espanya les pimes no s’asseguin en el diàleg social amb veu pròpia podem dir que no hem acabat amb la Transició», sentencia Cañete, que en canvi valora que a Catalunya i a Europa sí hi tenen presència.

«Creuada» contra la morositat

Cañete celebra que recentment la Comissió Europea, a través de la seva presidenta Úrsula von der Leyen, confirmés la intenció de sancionar les empreses i administracions públiques que no paguin a trenta dies i reconeix que aquesta qüestió s’ha convertit en la seva «creuada». «Les empreses moren per la liquiditat, hi ha empreses que poden tenir moltes comandes i tenir un èxit extraordinari però si no tenen liquiditat tanquen», reitera Cañete.

El president de la patronal critica que a l’Estat no hagi estat possible lluitar contra aquest fenomen i que la llei contra la morositat estigués «esbiaixada», ja que si bé estableix que calia pagar a 60 dies, exceptuant si hi havia un pacte entre les parts i que, segons denuncia, deixava la porta oberta a les empreses grans ampliar aquest termini.

Ara que es regularà a nivell europeu, Cañete assegura que confia «cegament» en la seva aplicació perquè serà d’obligat compliment i es creen tots els mecanismes de control i de denúncia davant situacions de morositat.

Pel que fa la situació política després del 23-J, Cañete mostra «respecte total» a la configuració de majories al Congrés dels Diputats i demana que es formi un govern el més aviat possible. «Necessitem governs forts, estables i sobretot donar resposta als canvis», afegeix el president de la patronal, que desitja que una repetició electoral suposaria més incertesa, perjudicaria l’economia i evita l’aprovació d’uns pressupostos, entre d’altres.

Subscriu-te per seguir llegint