Els economistes gironins alerten que la pujada de l’euríbor empobrirà moltes llars

Vuit de cada deu pensen que provocarà l’augment de sol·licituds de segona oportunitat

Aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu.

Aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu. / Manu Mitru

Redacció

La majoria dels economistes de Girona, un 77,97%, considera que l’increment de l’euríbor comportarà l’empobriment de moltes llars gironines i l’augment de sol·licituds de segona oportunitat, segons l’Enquesta de Situació Econòmica Tardor 2023, presentada aquest dijous pel Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC). En aquest sentit, tan sols l’11,86% no creu que això serà així, mentre que el 10,17% no expressa opinió sobre aquesta qüestió.

La majoria dels economistes catalans considera que les mesures adoptades pel govern espanyol per a combatre la inflació s’han de revisar de cara el 2024. El 62,96% considera que s’ha de replantejar el pla anticrisi, mentre que un 25,56% creu que s’ha de mantenir igual i un 8,15% s’inclina per suprimir-lo.

Com és habitual, l’Enquesta del CEC proporciona una valoració general de la situació econòmica des del punt de vista dels seus col·legiats i les seves col·legiades. En aquest sentit, la perspectiva s’ha deteriorat en relació a l’enquesta anterior realitzada entre el maig i el juny. El 35,37% dels economistes considera que l’economia catalana està millor ara que fa un any, mentre que el 24,63% pensa que està pitjor. A la primavera passada, el 44,6% va dir que l’economia catalana estava aleshores millor.

D’altra banda, l’Índex de Confiança dels Economistes -que engloba la percepció de la comunitat del CEC davant el context econòmic actual- se situa a la tardor en el 5,38 per a l’economia catalana, lleugerament superior al 5,36 a la primavera, i en el 5,24 per a l’economia espanyola, per sobre del 5,17 de la primavera. La previsió és que l’índex per a l’economia catalana baixi una mica d’aquí a final d’any fins al 5,34, i que el nivell corresponent a l’economia espanyola caigui fins al 5,18.

El sondeig també reflecteix que les cinc principals qüestions sobre l’economia de Catalunya que més preocupen als i les economistes són les mateixes que les de l’enquesta de la primavera, però amb una menor intensitat. La inflació i els costos de producció ocupen la primera posició amb el 44,26%, netament per sota del 64,2% de la primavera. Tot i així, el 62,96% del total dels enquestats i les enquestades creu que les mesures per combatre la inflació adoptades al 2023 s’han de revisar de cara al nou any. Sobre l’impacte negatiu que pot tenir per a l’economia catalana l’augment actual de preus i costos, el 19,1% es mostra molt preocupat. Aquest percentatge, però, està molt per sota del 38,4% de l’enquesta de fa un any.

El dèficit fiscal amb l’Estat és la segona preocupació de la comunitat del CEC amb un 43,7% (44,9% a la primavera), seguit de les infraestructures i comunicacions amb un 32,96% (34,7% a la primavera), i la sequera i la manca de reformes estructurals ocupen la quarta i cinquena plaça del llistat amb un 28,89% cadascuna (a la primavera van situar-se en el 32,1% i el 31,9% respectivament).