Sabies que l'IVA del gas ha augmentat un 11%?

T'expliquem els canvis que patirem els consumidors

Hi haurà uns consumidors als quals els pujarà la factura i als altres no

L'IVA del gas ha pujat fins al 21%

L'IVA del gas ha pujat fins al 21% / wirestock

Cristina Clopés

Cristina Clopés

El passat 1 d'abril va pujar l'IVA del gas; concretament, es va passar del 10% al 21%. És la segona vegada en un any que puja l'IVA del gas. El mes de febrer vam passar d'un 5% a un 10%, augmentant en un 5%; però ara hem triplicat l'import inicial. Si vols conèixer amb més detall per què ha passat això, continua llegint.

La guerra d'Ucraïna i la inflació van fer que el Govern prengués mesures anticrisi per poder fer front a les necessitats bàsiques dels ciutadans. El 27 de desembre el Reial decret llei 8/2023 va posar fi a aquestes mesures, avisant que en el mes de març tornarien els preus de l'IVA al 21% en la factura de llum i a l'abril en la del gas natural.

Pujada a la vista de les factures

Això repercutirà negativament en les pròximes factures de llum i gas dels nostres habitatges. Però, tothom patirà una pujada en la factura? La resposta és no. Això dependrà de la tarifa que es tingui contractada. Tot i que, l'augment de l'IVA es farà en tots els contractes.

T'expliquem si mantindràs el teu preu en la factura o s'incrementarà segons la tarifa que tinguis contractada.

Saps si notaràs la pujada de l'IVA en la factura?

Saps si notaràs la pujada de l'IVA en la factura? / freepik

Contracte amb tarifa regulada

Els consumidors amb una tarifa TUR (tarifa d'últim recurs) o, cosa que és el mateix, regulada, no patiran cap augment en el preu final de la factura del gas. Al contrari, notaran una petita baixada en el preu. Tot i que, l'IVA ha pujat un 11% més, el preu d'aquesta tarifa ha estat revisada a la baixa pel Govern fins al 30 de juny de 2024. Això ha succeït perquè el seu preu en el mercat va caure respecte al trimestre anterior.

La revisió del TUR es fa trimestralment, sempre que hi hagi una variació d'un 2% amunt o abaix del preu del mercat majorista.

El mercat en aquest segon període ha baixat, produint un "terme variable", el qual està relacionat amb el consum.

Contracte sense tarifa regulada

En aquest cas, hi haurà un increment d'uns 50 euros anuals en la factura de cada habitatge, segons la web Kelisto. El que suposarà una pujada mensual d'uns 4,12 euros.