Ben sabut és que els polítics fa molts anys que no fan política. Aquest fet s'evidencia amb l'estat actual de la societat del benestar. Pel que fa a la salut, veiem com les llargues llistes d'espera per a poder operar-se o per a ser visitat per un metge o metgessa especialista no deixen d'augmentar. En l'àmbit social, cada vegada creixen més les desigualtats entre classes.

En l'àmbit de l'educació, totes les retallades patides en l'última dècada han perjudicat la seva qualitat. Els recursos educatius, les condicions laborals dels i les docents i la manca d'inversió en matèria educativa són evidents. El Govern de la Generalitat només inverteix un 2,7% dels pressupostos sobre el 6% que estableix la Llei Catalana d'Educació (LEC).

Fa tres anys que el Departament ens ha estat dient en les meses sectorials que, tot i compartir en gran part la legitimitat de les nostres reivindicacions i acceptar que implementar-les comportaria un benefici per a la qualitat de l'ensenyament públic, no podia negociar cap millora perquè els pressupostos estaven prorrogats.

Ara que ja tenim pressupostos, el que posen damunt la mesa de negociació és que no hi ha res a negociar perquè estan tancats, que hem d'esperar al pressupost de l'any que ve per aconseguir revertir alguna retallada. Estem realment molt decebuts amb la posició del Departament perquè després d'anys de suportar les retallades, de sentir a dir que no ens podien retornar les condicions laborals perdudes, tot i haver sortit de la crisi, ara que ja hi ha pressupostos ens diuen que tampoc ens retornaran res més enllà del que ja hem aconseguit gràcies a la lluita i als acords signats per CCOO -el cobrament del 100% del sou des del primer dia de baixa per incapacitat temporal, el retorn de les pagues extres i augment salarial, entre d'altres.

No hi ha dret! El Departament no valora els seus professionals. Els treballadors i treballadores estem fartes que se'ns menystingui. Estem cansades de tenir tanta paciència. Estem cansades de tenir sobrecàrrega laboral i tan pocs recursos. Necessitem retornar a unes condicions que ja eren difícils fa deu anys, però que eren millors que les que tenim ara.

Amb tot això, ens preguntem què estan fent algunes formacions polítiques deixant de banda i infravalorant l'educació i la resta de serveis públics. Segurament pensen en com mantenir el poder, les cadires i els llocs de confiança tan ben remunerats. Perquè mentre es dediquen a això, ens falten milers de docents per poder estar en la mateixa situació que el 2010 i per implementar, per exemple, una veritable escola inclusiva que aculli totes les diferències. Mentre es dediquen a això, continuem amb manca de personal educatiu de suport, per exemple no substitueixen les vetlladores i les externalitzen amb unes condicions laborals molt precàries. Mentre passa això, tenim alumnes que no poden anar d'excursió, ni comprar llibres, ni fer extraescolars. Mentre juguen a guanyar el relat de qui és el culpable de la situació política, les nostres filles i els nostres fills han de continuar en centres amb fibrociment, que potser no es retiraran fins d'aquí a quaranta anys. Hi ha partits polítics que juguen amb banderes per tapar i amagar tots els problemes. Tenim alumnes amb necessitats d'atenció sanitària que, o bé s'han de quedar a casa, o bé la seva mare -sempre les mares...- acaba renunciant a treballar per estar-se tot el dia al centre atenent el seu fill o filla.

Després de la mesa sectorial d'Educació celebrada el passat 30 de gener, es va fer un comunicat sindical unitari on vàrem manifestar la nostra indignació davant la manca de voluntat negociadora per part del Departament d'Educació en no acceptar un calendari de recuperació de les condicions laborals sostretes els últims anys. Per exemple, el retorn de l'horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal d'aplicació al curs 2020/21, reducció de les ràtios, la retirada del decret de plantilles... Amb tot això, en comptes d'omplir-se la boca de bones paraules, exigim al Departament d'Educació i al Govern de la Generalitat que prenguin en consideració la recuperació dels drets i condicions arrabassats a partir del 2010 als treballadors i treballadores d'educació. S'han de restablir d'una vegada per totes, ja que només la dedicació, l'abnegació i la professionalitat de les treballadores de l'educació ha aconseguit equilibrar les incompetències polítiques, la manca de recursos i la sobrecàrrega de feina.

Continuarem educant la ciutadania. Ho continuarem fent tot i els obstacles polítics, alhora que no acceptarem cap més menyspreu al professorat!