Diversos dels exconsellers del Govern que ahir van ser excarcerats van protagonitzar ahir actes de campanya de les seves respectives candidatures sobiranistes, en una jornada marcada per la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de retirar l'ordre de detenció europea contra Carles Puigdemont.

Ja dilluns a la nit Mundó va irrompre entre ovacions al míting d'inici de campanya d'ERC a Vic i ahir va repetir protagonisme en un altre acte electoral, a la presó Model de Barcelona, clausurada durant el seu recent mandat com a conseller de Justícia. Mundó, número 5 a la llista d'ERC, es van referir a la retirada de l'euroordre que pesava sobre Puigdemont i diversos exconsellers: «És una rectificació en tota regla, davant la sospita de què la justícia belga no hauria concedit les ordres d'extradició».

«A fora ningú ho entén»

«Fora de l'Estat espanyol -va afirmar- ningú entén que per una qüestió política es pugui demanar a governants democràtics, que complien amb el programa electoral pel que van ser elegits, fins a 30 anys de presó per uns delictes clarament polítics com són els de rebel·lió i sedició». També els exconsellers, Jordi Turull i Josep Rull, els dos candidats a la llista que encapçala Puigdemont per a les eleccions del 21 de desembre, van ser els protagonistes de l'acte del matí de Junts per Catalunya. «Ens han volgut humiliar però no ens hem deixat, i ho diem alt i clar: sortim amb la nostra dignitat, conviccions i ideals més forts que mai», va afirmar Rull. Turull va explicar que van veure uns minuts a Junqueras, Forn, Sánchez i Cuixart, encara a la presó, i els van dir: «Us traurem d'aquí».