Ningú és profeta a la seva terra, diu la dita. Els candidats gironins a les eleccions van complir aquesta regla amb la excepció de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

carles puigdemont

(Jxcat)

Amer, St. Julià de Ramis i Girona

Triple victòria a casa cuinada des de Bèlgica. La llista que Carles Puigdemont es va treure de la màniga va arrasar als tres municipis on té més vinculació. A Amer, la localitat de la Selva que el va veure néixer, Junts per Catalunya va obtenir el 61,86% dels vots. Al seu municipi de residència, Sant Julià de Ramis, també va aconseguir la primera plaça. El van votar el 38,62% dels ciutadans. L'expresident va completar el seu «triplet» particular amb un triomf a Girona (36,85% dels vots), la ciutat que va governar abans d'agafar el timó de la Generalitat.

jean castel (cs)

Girona

Jean Marie Castel no és profeta a la seva terra però com si ho fos. La llista de Ciutadans a Girona ha obtingut un triomf històric que l'ha catapultat com la segona força de la ciutat de Girona amb el 19,72% dels vots. En només dos anys el partit de Castel ha passat del 13 a gairebé el 20% dels vots, i ha demostrat que la marea taronja també pot pujar en un feu independentista com Girona.

dolors bassa (erc)

Torroella de Montgrí

Quan va començar la campanya del 21-D Dolors Bassa venia d'estar 33 dies tancada a la presó d'Alcalá Meco. Aquest factor podria explicar per què l'exconsellera de Treball i cap de llista d'ERC per Girona no va obtenir uns resultats satisfactoris al seu municipi, Torroella de Montgrí. Bassa va recobrar la llibertat i ERC va obtenir un gens menyspreable 25% dels vots, però a Torroella els seus veïns van decidir decantar-se per Puigdemont. El número 2 de la llista d'ERC i alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, també ha perdut la primera posició en detriment de JxCat al seu municipi.

rafel bruguera (PSC)

L'Escala

El cap de llista del PSC per Girona, Rafel Bruguera va ser alcalde de l'Escala (del 1983 al 1995). Tot i comptar amb aquest actiu el veterà polític no es va poder escapar dels decebedors resultats del seu partit en àmbit català. Els socialistes van treure el 8,98% dels vots a l'Escala, uns resultats en consonància amb els obtinguts en l'àmbit provincial (8,62%).

llorenç planagumà

(cat. en comú)

Olot

El 2015 els comuns (llavors Catalunya Sí que es Pot) van obtenir el 3,41% dels vots a Olot. En aquesta les pèrdues de la llista de Catalunya en Comú que lidera Llorenç Planagumà (3,05%) han estat mínimes, si bé a la capital de la Garrotxa la formació ha tret uns resultats inferiors als de la mitjana gironina (4,03%).

natalia sÀnchez (cup)

Figueres

La cap de llista de la CUP per Girona, Natàlia Sànchez, també va notar la desinflada general de la seva formació. A casa seva, Figueres, els cupaires van pasar del 7,88 al 4,07% dels vots en dos anys, o el que és el mateix: de cinquena a sisena força al municipi. A Celrà, el poble d'on és alcalde el número 2 de la CUP, Dani Cornellà, ha perdut prop d'un centenar de vots.

m. àngels olmedo (ppc)

Figueres

A la cap de llista del PP a Girona, la figuerenca M. Àngels Olmedo, li ha tocat pagar la seva porció de la debacle del PP en àmbit català. Arran del 21-D els populars han caigut fins al 5% dels vots.