El cap de llista al Congrés per Girona del PSC, Marc Lamuà, va prometre ahir «tolerància zero» amb les prospeccions d'hidrocarburs que es vulguin fer amb la tècnica del fracking. El candidat va assegurar que, si el PSOE governa a la Moncloa, no permetran casos com un dels que es va plantejar a Riudaura i que faran «oposició ferma» a la fractura hidràulica, «a diferència del govern del PP». Lamuà va presentar les diverses propostes en defensa del territori i es va comprometre a impulsar plantes de biomassa a la demarcació de Girona que permetin «aprofitar els nostres recursos forestals, en comptes d'exportar l'estella a Itàlia». El cap de llista també va apostar per implantar parcs eòlics i fomentar les renovables, tot i que sempre «consensuats amb els ajuntaments».

D'entrada, Lamuà va desgranar els principals eixos programàtics del PSOE per al 20-D i ja va avançar que es vol implantar un pla per reduir les tones d'emissions de CO2. «Es farà amb dos horitzons, el primer fins al 2020 i el segon fins al 2050, amb l'objectiu d'abaixar les 7,3 tones anuals per càpita que ara es llancen a l'atmosfera fins a 1,7», va destacar Lamuà. «En medi ambient i en energia, els socialistes creiem que cal impulsar un gran pacte al Congrés que vagi més enllà dels objectius partidistes de cadascú», va considerar el candidat. Un document que, com a eixos principals, recolliria l'impuls a les renovables, la reducció d'ús de combustibles fòssils i el compromís «ferm» de tancar centrals nuclears de més de 40 anys.

Així, entre altres mesures, a l'hora d'impulsar les renovables, des del partit socialista proposen «canviar l'actual model estatal i impulsar la rehabilitació d'habitatges per fer-los més eficients i sostenibles». Es tracta d'un punt del programa, segons va posar de manifest Lamuà, que al seu torn permetria arribar a «crear més de 200.000 llocs de treball que estan vinculats amb el sector» des d'ara i fins al 2025.