Quins drets tinc si em toca estar en la mesa electoral?

Els membres de les meses electorals cobren una dieta i tenen mesures especials a nivell laboral

Imatge d'arxiu d'una mesa electoral.

Imatge d'arxiu d'una mesa electoral. / EP

Els ciutadans que formaran part de les meses electorals per a les pròximes eleccions del 23J formen part de l'aproximadament 1% del cens electoral elegit per a integrar una mesa electoral. Aquestes es componen d'un president i dues vocals, i, a més, es designen dos suplents per a cadascun dels tres components.

Drets

El treball en el dia de les eleccions ve amb uns certs avantatges, ja que, per a començar, està pagat: en els comicis de 2023 les dietes ascendeixen a 70 euros. D'altra banda, si bé no modifica en res la jornada laboral del dissabte 22 de juliol, sí que afecta la del propi 23 i a la del dilluns 24. En primer lloc, si la persona seleccionada per a formar part de la mesa electoral treballava el diumenge 23, té dret a un permís retribuït de la jornada completa durant el dia de la votació. A més, també té dret al fet que la seva jornada del dia posterior es redueixi en cinc hores.

I, per si us sembla poc, Port Aventura ha anunciat que regalarà una entrada per al parc temàtic tarragoní a tots els ciutadans que resultin elegits per a formar part d'una mesa electoral.

En qualsevol cas, l'assistència per a complir aquesta tasca és obligatòria, de manera que, si no es justifica de manera correcta l'absència, corre el risc de ser sancionat. Haurà de complir una pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a vint-i-quatre mesos, així que és millor no prendre-s'ho de broma.