Entrevista | Quim Ayats Candidat d'ERC a l'Ajuntament de Girona

«Estem convençuts que Girona necessita fer un salt endavant»

L’alcaldable republicà afirma que el setembre de 2020 «vam fer un pas endavant per impulsar la ciutat» quan van entrar a formar part del govern, i que ara fan aquest pas per «liderar-la»

El candidat d’ERC, Quim Ayats, al carrer Nou de Girona.

El candidat d’ERC, Quim Ayats, al carrer Nou de Girona. / ANIOL RESCLOSA

Josep Coll

Josep Coll

Quim Ayats es presenta per segona vegada com a alcaldable d’ERC. Ho fa després de dos anys i mig en l’equip de govern i afirma que no es pot «penedir» de cap de les accions que s’han portat a terme. Ara, està decidit a fer un pas endavant per «liderar» l’Ajuntament de Girona

Com afronta aquestes eleccions? 

Amb moltes ganes i molt il·lusionats. És un moment que et permet pensar amb la ciutat, agafar perspectiva i això fa que sigui una situació il·lusionant, i més amb la situació amb la qual es troba la ciutat. Estem convençuts que Girona necessita fer un salt endavant.

Com valora l’últim mandat? Sobretot, els últims dos anys i mig quan ERC ha estat a l’equip de govern.

El setembre de 2020 el món estava aturat, en situació de pandèmia. Preferíem ser part de la solució perquè volíem que Girona es reactivés i volíem ajudar a tirar endavant projectes que feia temps que estaven desencallats. També volíem establir les bases del futur de Girona. Per tant, valorem positivament el mandant, tenint en compte totes les circumstàncies que hi ha hagut.

La pandèmia encara és una «excusa» per no tirar projectes endavant? 

La pandèmia va ser un moment molt complicat. Ens va afectar a tots emocionalment i també va ser un element d’incertesa. Quan tu plantejaves desenvolupar qualsevol mena d’activitat o projecte a l’Ajuntament havia de tenir més d’un pla. És evident que hi ha processos que es poden endarrerir en aquest sentit, però no estem en aquesta situació. També hi ha altres elements conflictius.

Pogués anar enrere en el temps, hi haurà res que canviaria? 

No em puc penedir de res, i poso en valor allà on hem assumit responsabilitats. Hem treballat per mobilitzar 300 habitatges, amb els 4,3 milions d’euros. Un altre element clau ha estat l’educació i hem pogut fer la zonificació escolar nova, reduint la segregació escolar. Hem pogut fer un salt endavant respecte a certs equipaments, com el Modern o la biblioteca de la Casa de Cultura. De tot això, no ens en podem penedir, tot el contrari, volem anar més endavant.

«No em puc penedir de res del que hem fet, i poso en valor allà on hem assumit diferents responsabilitats»

Heu governat amb Junts en els últims dos anys i mig. Us heu de desmarcar d’ells per diferenciar-vos amb les propostes de cara a les eleccions?

La gent que va a votar vol que siguem útils, i hem intentat ser útils des del primer dia i treballarem per ser-ho fins a l’últim dia. És evident que tenim maneres de fer diferents i hem de trencar. Hem de ser més oberts i això és una cosa que volem treballar de forma intensa amb tots els agents que participen de la ciutat. És urgent que hi hagi una modernització i actualització de la ciutat, sense perdre l’essència.

Com planteja el panorama polític a partir del 28 de maig?

És un escenari obert i serà molt igualat. Això és el que respirem i el que ens fa arribar el conjunt de la ciutadania. Quan el que hi havia com a alcalde o alcaldessa no es torna a presentar, s’obre un escenari nou i és el que ens trobarem. En aquest escenari, ERC, que en el seu moment vam fer un pas per impulsar la ciutat, ara el fem per liderar-la.

Esteu oberts a qualsevol mena de propostes quant a pactes?

Sortim a liderar aquest projecte. La nostra màxima ambició és Girona i hi ha una actualització, uns canvis i una modernització que són imprescindibles. Qui ens vulgui ajudar a tirar aquests canvis, endavant. Estarem oberts a totes les opcions.

Entén, però, que l’aliat més proper és Guanyem?

Em semblaria un error plantejar el dia de demà abans que decideixi el conjunt de ciutadans. Nosaltres ens presentem amb un projecte que vol liderar aquesta opció i tindrem la mà estesa amb tots aquells que vulguin fer aquest salt endavant.

«La nostra màxima ambició és Girona i hi ha d’haver una actualització, uns canvis i una modernització que són imprescindibles»

Constantment parla d’una Girona actualitzada als nous temps. Per on passa aquesta actualització?

Tenim uns reptes com a ciutat que són indiscutibles. Un d’ells serà l’habitatge, que continuarà sent una prioritat. Totes les eines per donar resposta són imprescindibles perquè és un problema complex. Això vol dir que haurem de parlar amb totes les administracions i ser capaços d’arribar a acords amb la Generalitat i el Govern, també amb privats. A més, hi ha un element que és la mobilitat, en qüestió de la zona de baixes emissions, o també el de generar sol. És necessari fer una nova planificació urbanística i identifiquem unes àrees estratègiques de desenvolupament per començar des del nivell zero.

Quim Ayats parla constantment d’una ciutat actualitzada als nous temps, on destaca l’habitatge, la mobilitat o una nova planificació urbanística com a punts claus del programa.

Pot concretar alguna d’aquestes àrees?

En plantegem diverses, una d’elles serà Mas Xirgu. Aquesta intervenció ha de fer possible un nou barri i tenir uns nous usos, amb espais públics i equipaments. Amb tot això ens estem anticipant als canvis que sabem que hi seran.

Quins altres aspectes del programa destacaria?

La salut i l’àmbit econòmic. Hem de ser més forts amb allò que ja som forts. Hi ha oportunitats que tothom les sap. Per exemple, una especialització amb el biosanitari, encara ho hem d’aprofitar més, o en el sector agroalimentari. Tenim un turisme que hem de lligar a la salut i hem d’aprofitar que tenim un moment dolç esportivament parlat a la ciutat, igual que hem de potenciar els espais verds.

Vau crear un consell assessor on hi ha Joaquim Nadal. Això us ha donat força i us pot fer guanyar vots?

Estic molt content d’aquest suport i que participi del consell assessor. De Quim Nadal valoro l’expertesa i la font de coneixement a l’hora de treballar en el dia a dia. No és només una qüestió de suport i formar part del consell assessor, sinó de poder tenir el diàleg per arribar a les millors solucions per la Girona del futur.

A la Generalitat governa ERC. S’ha de diferenciar el concepte municipal del global que hi ha a Catalunya?

Les dinàmiques del Parlament i de la ciutat són diferents. El que sí que volem aprofitar i ho aprofitarem serà el de teixir complicitats amb el govern del país i que aquest remi a favor dels gironins. I també volem establir complicitats amb el conjunt d’administracions perquè tenim força en molts d’espais i volem que aquesta força sigui en benefici de Girona i dels seus habitants.

En aquest sentit, quan es va trencar el govern de Junts i ERC a la Generalitat, hi va haver certa tensió a l’Ajuntament? 

La nostra ambició és, era i serà Girona. Ens vam quedar al marge de la dinàmica que hi hagués en aquell moment a la Generalitat. Si m’haguessin preguntat, hauria dit que era prioritari tenir pressupostos perquè és una eina indispensable. Però això no vol dir que hàgim de vincular les dinàmiques del Parlament amb les de ciutat perquè Girona, per sort, té un potencial immens i encara pot anar més enllà i no estar subjecte a la resta d’institucions.

Subscriu-te per seguir llegint