Aminetu Haidar va acusar ahir Espanya de ser "còmplice" del Marroc, així com d'empènyer-la "fins a la mort". Així ho va manifestar l'activista en un comunicat, després de conèixer la negativa del Marroc a acceptar les condicions exposades pel Govern espanyol perquè l'activista pugui tornar a l'Aaiun.

"Espanya és còmplice del Marroc i els dos governs volen empènyer-me fins a la mort. Són responsabilitat directa d'Espanya les conseqüències de la vaga de fam que mantinc des de fa vint dies", va assegurar Haidar.

L'advocada de l'activista, Inés Miranda, es va reunir en representació de Haidar amb el cap de gabinet del Ministre d'Afers Estrangers, Agustín Santos, i després de l'esmentada reunió la pacifista sahrauí ha tornat a reclamar la seva tornada a l'Aaiun.

"Les meves conviccions no es venen. La meva única reivindicació és tornar a casa meva amb els meus fills i la meva mare, a l'Aaiun, el Sàhara Occidental", va reiterar Haidar. Per l'activista sahrauí, Espanya es "troba incapaç" de resoldre la situació que s'ha creat al seu voltant i, en aquest sentit, ha tornat a acusar Espanya de vulnerar la "legalitat internacional i els drets humans".

Va indicar que després d'aquestes vulneracions el Govern espanyol "pretén solucionar-ho" oferint-li un habitatge "com a mera opció". Per aquesta raó, va insistir que "ni la presó, ni la desaparició forçosa, ni la tortura, ni l'expulsió del treball han pogut doblegar ni canviar" els seus principis.

El Govern espanyol mai va obtenir autorització diplomàtica perquè l'activista tornés a l'Aaiun, capital del Sàhara Occidental, i on té el seu domicili i a la seva família, segons van reconèixer ahir fonts pròximes a l'Executiu i van confirmar les autoritats marroquines i espanyoles. Amb la negativa del Marroc a acceptar que Haidar aterri a l'Aaiun, la pilota se situa ara a la teulada de l'activista, que, com va dir Santos, és qui "dirigeix la seva estratègia, la seva tàctica i la seva lluita". Va recordar que pot acollir-se a l'estatut de refugiada o a la nacionalitat espanyola fins que pugui tornar a l'Aaiun, objectiu pel qual Espanya seguirà mediant amb "tots" els organismes internacionals per buscar una sortida al conflicte, una mediació que per cert ja ha rebutjat Rabat.