Científics alemanys i xinesos han aconseguit desxifrar el genoma del bacteri E.coli, que ha causat ja 17 morts a Alemanya i un a Suècia, i han identificat la socacom un creuament fins ara desconegut molt perjudicial i persistent, mentre es continua buscant el focus de la contaminació. L'equip bacteriològic de la Clínica Universitària Eppendorf d'Hamburg, la ciutat de la qual va sorgir l'alerta sanitària i també l'acusació, després rectificada, contra una partida de cogombres espanyols, va informar de la identificació del genoma del bacteri letal, sorgida de la combinació d'almenys dues variants.

Així, el nou E.coli és una combinació entre un "parent molt llunyà" de la variant més comuna del bacteri i altres soques "clàssiques", tal com ho va definir el bacteriòleg Holger Rohde, de la clínica hamburguesa. La combinació dóna com a resultat una variant molt agressiva, que roman més temps d'allò habitual a l'intestí i provoca per tant danys molt més persistents, també als ronyons, fins i tot fins a arribar a produir la mort.

La crisi sanitària, que a Alemanya ha produït més de 2.000 ingressos i 470 casos confirmats, s'ha estès a altres països, en registrar-se infeccions al Regne Unit, Escandinàvia, Espanya i Holanda, tots ells de persones que van passar per Hamburg. L'home que es troba ingressat en un hospital de Sant Sebastià després d'haver presentat símptomes d'una possible infecció del bacteri E.coli està millorant favorablement, està conscient i ha estat desintubat, encara que continua a l'UVI.

Per part seva, la Junta d'Andalusia va estimar que les pèrdues ocasionades per la "crisi del cogombre", arriben als 75 milions d'euros. La consellera d'Agricultura de la Junta, Clara Aguilera, va assenyalar que el mecanisme que permet retirar del mercat el cogombre produït i que no ha tingut sortida al mercat hauria de comportar un preu "substantivament" millor que el recollit per la normativa europea, 3 cèntims per quilo de producte.

Per això, va advocar per treballar perquè la UE tingui en compte aquesta situació i actualitzi els preus, encara que sigui de "forma excepcional". Així, va insistir que les autoritats europees hauran d'augmentar aquest preu si cal, encara que després es retorni als valors actuals, perquè "hem de recuperar el producte i donar-li utilitat", i això "ha de pagar-ho la Unió Europea".

Crítiques de Zapatero

En aquest sentit, el cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, va considerar que la reacció de la Comissió Europea davant la "crisi dels cogombres" va ser "lenta", mentre Alemanya va acceptar la seva culpa i es va comprometre a ajudar Espanya. Així, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va prometre a Zapatero que el seu país estudiarà fórmules en el marc de la UE per indemnitzar els pagesos espanyols afectats per la crisi dels cogombres.

Finalment, Rússia ha decidit prohibir la importació de verdures fresques procedents de la Unió Europea com a conseqüència del brot infecciós. La Comissió Europea va posar el crit al cel i va qualificar de "totalment desproporcionada" la mesura, i va instar Rússia a un ràpid aixecament de la prohibició.