Prop d'un centenar de persones van impedir a la localitat de Baiona l'arrest de l'exdirigent de la formació bascofrancesa Batasuna Aurore Martin, que va sortir de la clandestinitat dissabte passat i és objecte d'una ordre de detenció emesa per la Justícia espanyola.

Membres de la divisió nacional antiterrorista de la Policia Judicial van acudir a l'apartament en el qual Martin es trobava a Baiona al costat d'un reduït grup de periodistes.

Quan gent del barri i militants de l'agrupació Askatasuna es van adonar de la presència dels cotxes policials es van presentar a la casa, situada al centre de la ciutat per evitar aquesta detenció, i van envoltar posteriorment l'exdirigent per allunyar-la dels agents. Després d'aquest disturbi, Martin va oferir una compareixença improvisada en denúncia del mandat emès per la Justícia espanyola, no sense advertir que esperava ser detinguda i lliurada a Espanya.

En un altre ordre de coses, el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, va avançar que els ministeris d'Interior i Justícia ja estan analitzant l'informe jurídic emès per l'Ajuntament d'Andoain que justifica la prohibició que els escortes privats accedeixin a les instal·lacions del consistori. Rubalcaba va explicar que els dos ministeris estan analitzant el contingut d'aquesta resolució, abans de decidir si és necessària una modificació de la Llei de Bases de Règim Local per garantir la seguretat dels regidors a tots els edificis públics. La portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría,va demanar al vicepresident del Govern que "compleixi la seva paraula" de garantir la seguretat dels regidors al País Basc.

Finalment, el delegat del Govern al País Basc, Mikel Cabieces, va demanar a l'Advocacia de l'Estat que recorri l'acord de l'Ajuntament d'Hernani (Guipúscoa) de celebrar un acte a favor dels "represaliats" d'aquest municipi i ha sol·licitat la suspensió cautelar del mateix.