El president dels EUA, Barack Obama, va afirmar que "començant el mes que ve i fins a finals d'any podrem retirar 10.000 dels nostres soldats de l'Afganistan. Per al següent estiu n'haurem repatriat ja 33.000". Obama es va dirigir a la nació des de la Casa Blanca per explicar el calendari de sortida de l'Afganistan, on actualment hi ha desplegats 100.000 soldats nord-americans. Hores després, Espanya va anunciar que començarà a retirar les seves tropes de l'Afganistan durant l'any vinent, de manera gradual i progressiva. D'aquesta manera, el Govern complirà els terminis marcats per ?l'OTAN en la seva darrera cimera,

"Aquest és l'inici, no el final, del nostre esforç per acabar aquesta guerra", va afirmar el president nord-americà, que el desembre de 2009 ja havia promès que la retirada de l'Afganistan començaria el juliol de 2011. La resta dels soldats dels EUA tornaran de mica en mica per completar la retirada el 2014, la data acordada en la cimera de l'OTAN el novembre passat a Lisboa. Sobre això, va indicar que el proper maig Chicago acollirà la pròxima cimera de l'Aliança Atlàntica, per donar forma a les fases de la transició.

Per part seva, el president de l'Afganistan, Hamid Karzai, va afirmar que l'inici de la retirada de les tropes dels EUA és "un pas adequat en benefici de tots dos països" i que la decisió de Washington té el suport del Govern afganès. Karzai va afegir que també felicita la nació afganesa per anar avançant en la defensa del seu territori "pels seus propis mitjans".

En aquest sentit, els talibans afganesos van assegurar que la "solució a la crisi arribarà amb la retirada total de les tropes estrangeres", i que, fins a aquell moment, la lluita del grup insurgent "s'incrementarà dia a dia".

Paral·lelalemnt, el president francès, Nicolas Sarkozy, va anunciar una tornada de tropes de l'Afganistan "de manera proporcional i amb un calendari comparable" als Estats Units, i en concertació amb els altres aliats.