El jutge del cas Gürtel, Pablo Ruz, va ordenar el bloqueig de tots els comptes i inversions de l'extresorer del PP Luis Bárcenas al Regne Unit i de cinc comptes d'aquest i de la seva dona Rosalía Iglesias a CaixaBank a través dels quals suposadament havien pretès traspassar "operacions i saldos existents" a Bankia, on ja es van bloquejar altres cinc dipòsits. En l'acte sobre els comptes del Regne Unit, Ruz refereix que Bárcenas havia percebut quantiosos fons procedents de comissions vinculades a adjudicacions públiques que hauria dipositat en dipòsits situats a Suïssa.

En aquest sentit, les autoritats suïsses han bloquejat 39 milions d'euros de comptes que tenien a Suïssa l'extresorer del PP, el presumpte cap de la trama Gürtel Francisco Correa i el considerat segon de la xarxa, Pablo Crespo. Les autoritats suïsses han comunicat aquesta decisió al jutge Ruz, per la qual s'han bloquejat 17,5 milions d'euros de comptes de Bárcenas, 20 milions a Correa i 1,5 milions a Crespo.

Paral·lelament, el jutge va acordar realitzar una prova cal·ligràfica de l'original dels anomenats "papers de Bárcenas" aportats dilluns passat a la tarda pel director d'El Mundo, Pedro J.Ramírez, que els va publicar en el seu diari dimarts. Es tracta d'una prova complementària a l'informe que ja consta en la causa i que va ser elaborat arran de publicar-se al diari El País les fotocòpies d'aquests documents, que reflectirien una suposada comptabilitat B del PP.

Ruz considera que es tracta d'una prova "pertinent, útil, necessària i possible". El mes d'abril passat la Policia va atribuir a l'extresorer del PP l'autoria de les fotocòpies dels "papers de Bárcenas" sobre la llista publicada per El País sobre pagaments i donatius d'una suposada comptabilitat B del PP. La secció de Documentoscòpia de la Unitat Central de Criminalística de la Comissaria General de Policia va arribar a aquesta conclusió en el segon informe pericial cal·ligràfic elaborat sobre els esmentats papers.

Per part seva, el PSOE va sol·licitar la convocatòria de la Diputació Permanent del Congrés, perquè aquesta acordi la celebració la setmana que ve d'un ple extraordinari que inclogui una sessió de control al Govern, de manera que el president, Mariano Rajoy, pugui donar explicacions sobre el cas Bárcenas. La setmana que ve hi haurà ple del Congrés -que se celebrarà al Senat per les obres a la Cambra Baixa- però sense sessió de control, malgrat les peticions reiterades dels grups de l'oposició.

Finalment, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va destacar l'"honestedat" de Mariano Rajoy, que compta amb "el suport" i "la confiança de tot el seu equip". En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va respondre així en ser preguntada sobre si l Govern confia en l'honestedat i el bon fer de Rajoy després de les darreres informacions sobre el cas Bárcenas.

"Per descomptat que el president del Govern té el suport i a més la confiança de tot el seu equip, tots hem treballat molts anys amb ell i sabem de la seva honestedat en aquest punt i en tots", va destacar la vicepresidenta, qui, interrogada per com està l'Executiu, va respondre: "El Govern, treballant, com es veu".