La inspectora de l'Agència Tributària que va investigar l'institut Nóos i a la societat Aizoon, copropietat de la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, va descartar ahir davant del jutge José Castro que la filla del Rei cometés el delicte fiscal pel qual declararà com a imputada el 8 de febrer.

A més d'aquesta funcionària, la responsable del Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia, que també va prestar testimoni davant l'instructor de Nóos, va assegurar que no havia apreciat indicis de blanqueig de capitals en les despeses amb fons d'Aizoon que va fer la infanta en la reforma del seu habitatge, segons fonts jurídiques.

Les funcionàries van comparèixer a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció per intentar rebatre l'existència d'indicis pels quals l'instructor va citar la infanta Cristina com a imputada per frau fiscal i blanqueig de capitals.

La inspectora de l'Agència Tributària de Catalunya, que va obrir una jornada de declaracions que es va allargar a la tarda, es va ratificar en l'informe provisional que va emetre a principis de 2013, en el qual s'apuntaven indicis de delicte fiscal per part d'Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, però no per part de la infanta Cristina. Va detallar que ja des d'un principi, quan va iniciar una inspecció al gener de 2011, abans que comencés la instrucció del cas Nóos, en entrar a la base de dades de societats va saber que la infanta Cristina era una de les propietàries al 50% de l'empresa Aizoon que estava investigant i va assegurar que mai es va sentir pressionada, ni va rebre directrius al respecte. També va explicar que en la inspecció que va obrir sobre Aizoon i Nóos va incloure Urdangarin i a Torres perquè eren els que figuraven com a administradors d'ambdues empreses.

Va incloure també Ana María Tejeiro, la dona de Torres, perquè els moviments bancaris que ella va realitzar, en treure 148.000 euros en efectiu i ingressar uns dies després en un altre compte, van ser els que van motivar l'inici de la inspecció d'ofici. Preguntada per tres factures que sumen més de 69.900 euros, per treballs que suposadament va contractar Aizoon al'empresa Intuit (propietat de Torres), la inspectora va assenyalar que en el seu informe provisional ella no va qualificar aquestes factures, però sí les va incloure al costat de centenars més, que podien emparar un repartiment de beneficis entre Urdangarin i Torres al 50 %.

El jutge Castro va qüestionar en l'acte en què cita a declarar la infanta Cristina que l'Agència Tributària, en calcular la liquidació de l'impost de societats d'Aizoon, imputés aquestes factures com a despesa deduïble, quan anteriorment en un altre informe les havia qualificat de falses. En relació amb un possible frau en l'impost de societats d'Aizoon, la inspectora va explicar que no es pot imputar un delicte fiscal a una persona jurídica, sinó a una persona física . A més, va afegir que s'ha de descartar el delicte fiscal a Aizoon.

La inspectora de policia que va investigar els pagaments realitzats pels Ducs de Palma per a la reforma del seu habitatge de Barcelona, va descartar que la filla menor del Rei blanquegés diners, obtingut il·legalment per Nóos, en fer despeses personals amb fons d'Aizoon, segons les fonts.

A més de la inspectora fiscal i la policia, van declarar quatre representants d'empreses que van ratificar que van contractar i pagar a Urdangarin com a assessor en els seus consells d'administració. Després, i durant més de dues hores, van declarar en qualitat de perits dos inspectors d'Hisenda que van escrutar, a instàncies del jutge, l'activitat econòmica de la infanta a través d'Aizoon i van arribar a la conclusió que la duquessa de Palma no va cometre delicte fiscal.

Finalment, poc després de les 19.00 hores, es va iniciar la prova pericial del tècnic proposat per Manos Limpias que sosté que la Infanta sí va defraudar més de 120.000 euros en un any. Els representants de l'Agència Tributària es van quedar a la sala per si era necessari confrontar arguments.

Al matí, abans que comencessin les declaracions judicials, el jutge Castro va informar a les parts que la declaració com a imputada el 8 de febrer de la infanta només es gravarà en àudio, i no en vídeo, a petició de la seva defensa a la qual s'hi han oposat els representants legals de l'acusació popular, que exerceix el sindicat Manos Limpias, així com també de Diego Torres, exsoci d'Urdangarin.