02 de febrer de 2015
02.02.2015

L'Estat Islàmic, l'organització terrorista més rica del món

El control de camps de petroli a Síria i de bancs a l'Iraq
dota aquest grup gihadista d'importants recursos

02.02.2015 | 07:05
Membres de l´Estat Islàmic, orgullosos de la seva bandera.

El moviment islamista Hamàs és
un dels grups terroristes més rics del món, només per darrere de l'Estat islàmic (EI), segons un llistat publicat recentment per la revista Forbes Israel. El mitjà explicava que l'organització terrorista més acabalada actualment, i de la
història en general, és l'EI, que disposa d'un volum de dos mil mi-
milions de dòlars l'any. Hamàs es
col·loca en segon lloc amb uns ingressos de mil milions de dòlars
anuals, segons el mitjà.
També apareixen a la llista les
Forces armades revolucionàries
de Colòmbia (FARC), amb 600 milions; el grup xiïta libanès Hezbol·là, amb 500 milions; els talibans amb 400 milions i Al-Qaeda i els seus afiliats amb 150 milions. Per darrere hi ha Lashkar e-Taiba, amb base al Pakistan, amb 100 milions; la somali Al Shabab, amb la mateixa quantitat; l'IRA Autèntic amb 50 milions i tanca la llista Boko Haram, amb 25 milions.
Segons la publicació, aquests grups financen les seves operacions amb mètodes similars a aquells empleats per organitzacions criminals, com el tràfic de drogues, robatoris i extorsions, però també aconsegueixen diners
a través de la caritat, donacions i
en alguns casos, agències governa-
mentals.
Els EUA calculen que l'EI guanya 1 milió de dòlars al dia per la venda de cru procedent dels camps petrolífers en el seu poder capturats a Síria i l'Iraq, encara que després dels bombardejos internacionals aquesta font d'ingressos hauria patit retallades.
No obstant això, l'Estat Islàmic controla gairebé el 40% del territori sirià que conté el 80% del seu petroli. I encara més, el control de nombrosos bancs a Síria i l'Iraq amb efectiu li ha permès instaurar les estructures d'un veritable estat que cobra impostos, gestiona indústries i dóna serveis, i en què viuen 8 milions de persones, quelcom mai aconseguit per Al-Qaeda.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema