El papa Francesc va nomenar ahir una vintena de cardenals nous, entre electors i no electors, en una cerimònia a la basílica de Sant Pere del Vaticà, i va ampliar els territoris amb representació al col·legi cardenalici.

Els cardenals electors europeus, que podran triar en un conclave a un nou Papa, segueixen sent els més nombrosos, 57 dels 125 que ara componen aquesta alta jerarquia eclesiàstica, però els procedents d'Amèrica ja pugen a 36, seguits de 15 africans, 14 asiàtics i 3 d'Oceania.

Entre els nous cardenals hi ha l'arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Ricardo Blázquez.

Amb la presència del papa emèrit Benet XVI en un lloc destacat al temple, els va imposar el capelo i la birreta cardenalicis i els va lliurar l'anell que els distingeix com a cardenals, un càrrec també conegut com "prínceps de l'Església".

El pontífex es va dirigir a ells en una homilia en la qual els va instar a adoptar un "fort sentit de la justícia". Els va dir que han de practicar la caritat i "estimar sense límits" amb "fidelitat a les situacions particulars".

El pontífex va explicar que qui assumeix aquesta distinció ha de tenir "un fort sentit de la justícia, de manera que no accepti cap injustícia", poc abans de procedir a l'acte formal de creació dels cardenals.