Milers de catalans i espanyols van participar en concentracions i minuts de silenci convocats en diferents ciutats per honrar la memòria dels morts en l'accident d'avió ocorregut ahir als Alps, on viatjaven 49 espanyols, la pèrdua dels quals ha estès el dolor per tot Espanya.

Homenatges especialment sentits a Barcelona i a les localitats catalanes de les quals procedien la major part dels morts, com a els 250 treballadors del Gran Teatre del Liceu van mostrar el seu dolor per la pèrdua del baríton Oleg Bryjak i la contralt María Radner, que viatjaven a Alemanya després d'actuar en l'òpera Siegfried, per última vegada dissabte passat.

Així mateix, centenars de persones al costat de representants de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona van participar d'un respectuós minut de silenci a la plaça de Sant Jaume en record de les víctimes i en solidaritat amb els seus familiars i amics, mentre els diputats de tots els partits polítics representats al Parlament mostraven el seu respecte i la seva consternació, davant "un drama que costarà molt d'oblidar", en paraules de la presidenta de la Cambra, Nuria de Gispert.

Al municipi sorià de San Esteban de Gormaz, els veïns van honrar la memòria d'una de les seves veïnes, María de Pablo Nuño, de 38 anys d'edat, qui anava a l'avió sinistrat camí de Düsseldorf, on feia classes en un centre educatiu i anava a retrobar-se amb el seu marit.

A més es van guardar minuts de silenci a les localitats murcianes de Llorca i Águilas, de les quals eren naturals altres passatgers de l'A320 sinistrat.

Els empleats de la fàbrica de la multinacional Delphi a Pamplona, on va treballar fins a 2003 el navarrès Rogelio Oficialdegui Tina, es van reunir a la porta de la fàbrica, "destrossats" per la mort del seu excompany i del dirigent sindical d'UGT Manuel Rivas. El silenci va arribar també a la planta de Delphi a Saragossa i a les dues que l'empresa té a la província de Barcelona.

A l'Aragó, d'on procedeixen almenys cinc dels passatgers de l'avió, es va guardar un minut de silenci davant de les institucions, entre elles l'Ajuntament de Jaca (Osca), els veïns de la qual estan especialment commocionats per la mort d'una dona, de 37 anys, que viatjava amb el seu nadó i als quals el pare de la primera havia deixat pocs minuts abans a l'aeroport.

Aquestes mostres de respecte es van portar a terme de forma simultània en la major part de les institucions espanyoles excepte en les governades per Bildu. Les principals institucions de l'Estat, partits, ajuntaments, el món de la cultura i sindicats van sortit al carrer en homenatge a les víctimes.

A les Canàries, entre d'altres llocs, es va guardar un emotiu ?minut de silenci a l'Ajuntament de Las Palmas de Gran Canària, la ciutat on residia gran part del passatge del vol que va protagonitzar l'últim accident de l'aviació comercial a Espanya, el de l'avió de Spanair a Gran Canària que es va estavellar a Barajas el 20 d 'agost de 2008.

Representants institucionals i ciutadans anònims van mostrar la seva tristor i van traslladar el seu suport a les famílies de les víctimes, tal com ha va fer l'alcalde de Santander i president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Íñigo de la Serna.