El president de Cuba, Raúl Castro, va vincular la consecució de nous avenços cap a la normalització amb els Estats Units a una actuació més contundent contra l'embargament del president, Barack Obama, qui per part seva va demanar més reformes i respecte als drets humans a l'illa. Castro i Obama van celebrar a la seu de l'ONU la seva segona reunió des de l'anunci, fa nou mesos, d'un procés de normalització de les relacions bilaterals i la primera des de la reobertura de les ambaixades a Washington i l'Havana el juliol.

La lectura que van fer els dos governs al final de la reunió va ser molt diferent, reflex de les grans diferències que encara persisteixen per aconseguir la normalització plena. «No hi haurà normalització amb bloqueig, i no hi haurà progrés substancial en el procés de normalització sense canvis substancials en l'aplicació del bloqueig», va explicar el canceller cubà, Bruno Rodríguez.

Segons Rodríguez, fins ara les accions d'Obama en aquest àmbit «no toquen cap fet significatiu de l'aplicació del bloqueig contra Cuba», i el seu abast i profunditat han estat «limitadíssimes».

«El bloqueig imposat a Cuba persisteix en la seva totalitat, està en completa aplicació, no ha estat en absolut modificat», va insistir el canceller, que va recordar, a més, que per a l'illa la devolució dels territoris on es troba la base nord-americana de Guantánamo és un «element d'alta prioritat».

Per part seva, la Casa Blanca va emetre un comunicat en què va explicar que Obama va dir a Castro que les «reformes contínues» a Cuba «augmentarien l'impacte» dels canvis adoptats pel seu Govern per relaxar l'embargament cap a l'illa, l'eliminació completa del qual depèn del Congrés.

En aquest sentit, el president dels EUA va destacar davant el president cubà els recents «canvis normatius» anunciats pel seu?Executiu, que «permetran a més nord-americans viatjar i fer negocis amb Cuba», a més d'«ajudar a millorar les vides del poble cubà».

La setmana passada van entrar en vigor noves normes als EUA?que amplien als seus ciutadans les facilitats per viatjar, fer negocis i enviar remeses, encara que el turisme segueix prohibit.