Les estratègies desenvolupades en aquest llarg procés de negociació posterior a les eleccions del 20-D han generat divisió interna en dos partits antagònics com Podem i PP. Així, el partit liderat per Pablo Iglesias va veure com esclatava la crisi interna a Madrid amb la dimissió de nou dirigents en un moment delicat en què a més ha començat a veure qüestionada la seva estratègia política per alguns sectors del partit, com l'anticapitalista, que advoca per preparar ja les eleccions.

La dimissió dilluns del responsable d'Organització de Podem a Madrid, Emilio Delgado, va ser només un avançament d'una escalada de renúncies consumades ahir, quan altres nou membres del Consell Ciutadà madrileny van abandonar el seu càrrec, tot i que negant que la seva marxa tingui cap relació amb «suposades divisions fictícies» estatals.

D'aquesta manera van intentar desvincular la seva dimissió de les suposades discrepàncies en la direcció estatal entre el sector més afí a Iglesias i el més proper al número dos, Íñigo Errejón, encara que tots els dimitits eren considerats propers a aquest darrer.

Errejón va assegurar a Twitter que està «espatlla amb espatlla» amb Iglesias. «Males notícies per als que busquen excuses per a la gran coalició de la restauració: amb Pablo Iglesias, espatlla amb espatlla», va escriure.

Paral·lelament, l'expresident de Múrcia Alberto Garre va generar la polèmica a les files del PP en demanar la renúncia de Mariano Rajoy al capdavant del partit, però nombrosos barons i dirigents populars, començant per la cúpula estatal, van sortir a defensar el lideratge del president del Govern en funcions.

Garre va sorprendre els populars amb unes declaracions en què va demanar a Rajoy que «faci un pas enrere» i va assenyalar que hi ha un «clam silenciós» en el partit que així ho vol. Unes paraules que no va tardar a respondre el PP, tant des de la direcció estatal com per part de presidents d'altres comunitats autònomes com els de Galícia i Madrid. Fonts del PP van dir que Garre està enfadat per no haver anat a les llistes al Senat.