La presidenta brasilera, Dilma Rousseff, ha començata jugar-se el seu mandat en una Cambra de Diputats cada vegada més hostil i en la qual sembla haver-se format una majoria procliu a donar suport a un judici per a la seva probable destitució. El Govern va esgotar les seves opcions en el seu intent d'impedir el judici i ho va fer davant la Cort Suprema, amb una demanda d'última hora presentada per l'advocat general de l'Estat, José Eduardo Cardozo, que demanava anul·lar part del procés i va ser rebutjada per vuit dels magistrats davant de dos que van demanar acceptar-la.

Cardozo va demanar la nul·litat d'un informe aprovat en una comissió de la Cambra Baixa, que va acceptar la denúncia que acusa Rousseff d'incórrer en maniobres il·legals per maquillar els resultats del Govern els anys 2014 i 2015, modificar pressupostos mitjançant decrets, acumular deutes i contractar crèdits amb la banca pública. Si la demanda era avalada pels magistrats, el procés hauria d'haver tornat a aquest punt i la comissió de diputats hauria hagut de refer l'informe, que segons Cardozo conté assumptes aliens a la denúncia que obstaculitzaria la defensa de Rousseff.

No obstant això, el Suprem va considerar que la denúncia de l'Advocacia General de l'Estat no procedeix i que el tràmit ha de seguir el seu curs. El proper pas es va iniciar ahir, quan la cambra baixa realitzarà la primera de tres sessions, que conclouran demà, en les quals decidirà si finalment es remet al Senat l'informe que proposa l'obertura d'un judici polític contra Rousseff.

Majoria qualificada

Perquè el tràmit arribi a la instància definitiva del Senat, que tindrà l'última paraula sobre el judici, l'oposició necessita reunir una majoria qualificada de 342 vots entre els 513 possibles a la cambra. El Govern va admetre que té en contra una majoria propera als 300 diputats, però va destacar que això seria insuficient perquè el procés prosperi, amb la qual cosa la causa seria arxivada. «Els nostres càlculs diuen que comptem amb uns 200 vots», va dir el cap del grup del governant Partit dels Treballadors (PT) a la cambra baixa, Afonso Florence, després d'una reunió que Rousseff va tenir amb diputats de la base oficialista.

No obstant això, sondejos fets pels diaris O Globo i O Estado de Sao Paulo al Congrés van revelar que la majoria favorable a l'impeachment ja ha arribat als 342 diputats necessaris.