París va anunciar la propera obertura, a mitjan octubre, del primer campament de refugiats a la capital francesa, que acollirà inicialment uns 400 homes i que es completarà amb un altre per a dones i nens abans de finals d'any. L'alcaldessa, Anne Hidalgo, va revelar en roda de premsa els detalls d'aquest projecte, anunciat el passat 31 de maig. Serà el «primer camp de refugiats construït en una zona densament urbanitzada a Europa», va dir, acollirà només homes entre 5 i 10 dies i «no hi haurà controls policials».

A aquest primer refugi situat a Porte de la Chapelle, al nord de la ciutat, la capacitat del qual s'incrementarà a 600 places abans de final d'any, se sumarà un altre a Ivry-sur-Seine, al sud, amb 300 places exclusives per a dones i nens. El refugi masculí formarà part d'un complex de més de dues hectàrees inutilitzades fins ara, propietat de la ciutat de París i de la Societat Nacional de Ferrocarrils Francesos (SNCF). Aquest complex comptarà a més amb un centre d'acollida de 1.000 metres quadrats on s'avaluarà la situació i els drets d'asil de les persones que vagin arribant, abans de derivar-les als refugis temporals.

Per altra banda, l'organització Save the Children va alertar que més de 398.000 immigrants i refugiats menors han arribat a les costes europees per mar des de 2015 i prop de 15.300 han estat els que han arribat a Itàlia sense acompanyant adult en els primers mesos de 2016. Són xifres que va exposar ahir l'organització en una trobada mantinguda a Roma i amb les que va alertar del nombre creixent de menors que viatgen sense acompanyant en barcasses precàries amb destinació a Europa.

En aquest sentit, les unitats de la Marina Militar italiana, de la Creu Roja, de l'organització amb seu a Malta Migrant Offshore Aid Station i altres naus europees van recuperar dilluns 15 cadàvers i van rescatar unes 2.700 persones al Mediterrani.

La Marina Militar italiana va explicar a la xarxa social de Twitter que els seus vaixells Orione i Borsini van salvar gairebé mil persones que navegaven a bord de diverses barcasses precàries amb destinació a les costes europees.