Els combats es van reprendre a Alep, el que va posar fi a l'alto el foc declarat dimarts en aquesta ciutat del nord de Síria, encara que continuen les negociacions per desbloquejar l'acord sobre l'evacuació dels rebels i civils, que hauria d'haver començat ahir. Els enfrontaments van ser intensos entre els efectius governamentals i faccions rebels i islàmiques en els punts de contacte entre els barris controlats per les autoritats i els que estan en poder de l'oposició, va informar l'Observatori Sirià de Drets Humans.

Les forces lleials al president sirià, Bashar al-Assad -que va afirmar en una entrevista que la solució al conflicte depèn de la voluntat del president electe dels EUA, Donald Trump-, van obrir foc d'artilleria contra els districtes dominats pels insurgents, mentre que els rebels van llançar coets contra els barris en mans de les tropes governamentals a l'oest de la urbs. Aquests atacs van causar almenys deu morts i una trentena de ferits, la majoria a àrees controlades per les forces armades sirianes.

Tot i la represa de les hostilitats, el líder de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS), el general Ahmed Berri, va explicar que les converses encara continuen per desbloquejar l'acord sobre l'evacuació dels rebels i civils d'Alep. «Els iranians (aliats del Govern de Damasc) estan demanant la sortida de les persones assetjades en els pobles de Fua i Kefraya, a canvi de l'evacuació dels revolucionaris que hi ha a Alep», va assenyalar Berri.

Aquestes localitats de la província d'Idleb són de majoria xiïta i estan envoltades pel Front de la Conquesta del Llevant (exfilial siriana d'Al-Qaeda) i altres grups. «Nosaltres no acceptarem això fins que surti l'últim combatent d'Alep», va assegurar Berri, encara que va insistir que les converses continuen.

Rússia va anunciar dimarts el cessament de les operacions de les forces armades sirianes després d'aconseguir un acord d'alto el foc per a la sortida dels rebels d'Alep. Estava previst que l'evacuació comencés a les cinc de la matinada hora local, i fins i tot els autobusos per transportar els insurgents i civils s'havien posicionat al barri d'Al Ramusa, al sud i adjacent a la part assetjada d'Alep on hi ha els rebels, però van haver de retirar-se.

El coordinador de les faccions rebels d'Alep, Abdul Zeinedín, va explicar que l'Iran no vol aplicar el pacte per a l'evacuació llevat que s'incloguin algunes clàusules especials referents «als interessos xiïtes en relació a Fua i Kefraya».

Els estrangers, un problema

L'Observatori va afirmar que les autoritats sirianes van obstruir la implementació de l'acord, forjat per Rússia i Turquia, per no haver estat consultades sobre el mateix. L'ONG va afegir que un altre dels motius és que entre els rebels hi ha uns 250 guerrillers estrangers als quals les autoritats sirianes volen arrestar i investigar; així com el fet que l'exèrcit considera que no rep res a canvi amb aquest acord, ja que estava a punt de fer-se totalment amb l'àrea insurgent.

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va parlar per telèfon amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, i van coincidir en la necessitat que s'evitin les violacions de l'alto el foc a Alep i s'evacuï els civils. Ankara ha facilitat els contactes entre els rebels a Alep i militars russos.