Maltractaments a la guarderia dels famosos: la jutgessa interroga a la directora i encarrega un informe definitiu a la policia

La Policia Judicial de Pozuelo de Alarcón, una zona exclusiva de Madrid, presentarà un informe sobre els vídeos de les càmeres de vigilància

Imatge d'arxiu de nens jugant en un pati

Imatge d'arxiu de nens jugant en un pati / EFE

Alberto Muñoz

Humiliats, desatesos i mal cuidats, els nens de l'Escola Infantil Pecas , ubicada a Pozuelo de Alarcón, una de les zones més acabalades de Madrid, haurien patit  assetjament tant físic com psicològic  per part d'alguns dels seus professors. Això és, almenys, el que expliquen a El Periódico de España, del mateix grup editorial que aquest diari, fonts coneixedores de la investigació. "Ets un fracassat", li hauria arribat a dir una cuidadora a un d'ells, encara que també hi hauria documentades empentes, bufetades i nens molt petits tancats en habitacions a les fosques com a càstig.

Ara, cinc mesos després de l'esclat del cas, i segons ha pogut saber aquest diari, es faran dos passos fonamentals per intentar aclarir el que ha passat en aquesta guarderia: d'una banda,  la jutgessa interrogarà  avui al Jutjat d'Instrucció Número 3 de Pozuelo de Alarcón a la  directora de la guarderia Pecas, que consta com a investigada, i a dos testimonis més; i, de l'altra, la policia presentarà properament un informe definitiu sobre el contingut de les càmeres de videovigilància de l'escola bressol.

Els pocs que han vist el material avui dia —perquè el cas es mou, en tractar-se de menors, en la màxima prudència—, parlen d'unes  imatges molt sensibles, tant per la gravetat del que ha passat com per la poca edat dels nens. La denúncia, de fet, no va partir dels pares, que es van assabentar del que va passar arran de l'esclat del cas, sinó per la denúncia d'una noia en pràctiques que va decidir elaborar un informe per denunciar els maltractaments que estava veient a l'escola bressol.

En aquest centre educatiu, on hi hauria nens de zero a tres anys i que està ubicat en una de les localitats més riques d'Espanya, hi havia matriculats fills de futbolistes de l'Atlètic de Madrid  com  Antoine Griezmann,  Álvaro Morata o  Mario Hermoso, així com de l'entrenador,  Diego Pablo Simeone. Fonts de la investigació ja han negat que cap d'aquests menors formin part de les presumptes víctimes, i, avui, el centre ja ha tancat.

Empenta i bufetades

Fa dos mesos, María del Carmen Neira, la magistrada titular d'aquest jutjat, va convocar els pares de nou nens afectats pel que va passar a la guarderia Pecas perquè hi visionessin part del metratge de què ja disposaven i decidissin si volien personar-se en la causa.

"Hi ha imatges difícils de veure", resumeixen fonts properes al cas. Per exemple, i segons ha transcendit de la documentació que obra al jutjat fins ara, una de les cuidadores hauria empès bufetejat i copejat al cap amb un llibre a nens de poc més d'un any. A altres, els hauria tancat a habitacions fosques com a càstig.

Per exemple, Ignacio Gordillo, advocat d'una de les famílies que va estar present durant aquest visionat al febrer, va explicar a aquest diari que en una de les imatges que se li han mostrat a la seva representada es pot veure el  “plor prolongat” del nen sense rebre l'atenció necessària . Aquest tipus de comportaments, segons es va dir durant la vista del febrer, hauria provocat seqüeles psicològiques en alguns nens.

Fins ara , la investigació se centra en cinc treballadores de la guarderia Pecas i en la seva directora, algunes com a responsables directes de les vexacions i altres com a col·laboradores necessàries per omissió d'auxili, ja que, per exemple, altres treballadores haurien recomanat a la jove becària que tramités la seva denúncia directament amb la universitat i no amb la directora de l'escola bressol.