Polítics de tots els partits i del Govern espanyol, així com militants socialistes, van acudir ahir a la seu del PSOE a la capella ardent de Carme Chacón. Les restes mortals de l'exministra de Defensa seran incinerades avui a Madrid en una cerimònia íntima i després es traslladaran a la seva localitat natal, Esplugues de Llobregat, per exprés desig de la seva família, on quedaran exposades a l'Ajuntament perquè els veïns també s'acomiadin. Esplugues va decretar ahir tres dies de dol. Mentrestant, a Catalunya, la seu del PSC també va ser escenari de les mostres de condol de la classe política catalana i dels militants. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va ser l'encarregat d'obrir el llibre de condolences.

La jornada de dol a la capella ardent va començar amb l'arribada a Ferraz, poc abans de les tres de la tarda, del cotxe fúnebre amb les restes de l'exministra, que van ser rebuts amb aplaudiments. Al vestíbul es va col·locar una gran fotografia amb la imatge somrient de la socialista catalana, trobada morta diumenge a casa seva a Madrid, a causa possiblement de la cardiopatia congènita que patia. Al costat de la foto hi havia un gran ram de roses vermelles i una taula amb dos llibres de condol.

José Luis Rodríguez Zapatero, un dels primers a arribar, va descriure a Chacón com «una gran amiga, una lleial companya i exemplar servidora pública». Per la capella hi van passar exministres socialistes, com Juan Fernando López Aguilar, José Blanco, José Bono, Valeriano Gómez, Elena Salgado, Miguel Ángel Moratinos, Beatriz Corredor, Antonio Camacho i Trinidad Jiménez, que no podia contenir les llàgrimes.

A Barcelona, s'obria un llibre de condol en memòria de Chacón a la seu del PSC. Allà s'hi podia veure una foto de l'exministra durant una campanya amb el lema «El futur és esforç i justícia social», a més d'una corona de roses vermelles. Iceta va inaugurar visiblement emocionat el llibre de condol, al qual s'hi van sumar també altres destacats dirigents com Nuria Parlón o Meritxell Batet.

El president espanyol Mariano Rajoy, va enviar una corona de flors i va conversar amb Fernández, per traslladar-li el seu condol. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va enviar telegrames a la família i a Fernández. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va fer un emocionat reconeixement de la figura política i humana de Chacón. El president de la Gestora socialista va dir que el record que té de Chacón són dues imatges d'una dona «valent i amb coratge», una passant revista a les tropes quan estava embarassada i una altra del moment en què va defensar la seva candidatura a la Secretaria General del partit.

L'exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba va recordar que era «una dona molt intel·ligent, molt treballadora, molt valent i molt compromesa». La presidenta andalusa, Susana Díaz, va dir que ha marcat «una època per a les dones en la nostra democràcia amb la seva força, la seva valentia i obrint sostres de vidre, però per a mi era, sobretot, la meva amiga», mentre Pedro Sánchez va reivindicar la «memòria» de l'exministra i «l'exemple» de la seva «dignitat en l'acció política».

A Catalunya, van passar per la seu del PSC la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; Xavier Domènech (En Comú Podem); Xavier García Albiol (PP); Carlos Carrizosa (C's); Joan Tardà (ERC); Francesc Homs (PDeCAT), el ministre d'Economia, Luís de Guindos, el delegat del govern espanyol, Enric Millo o el president català Carles Puigdemont, també va acudir a la seu del PSC, i va destacar que Chacón era una persona que va treballar des de «l'honestedat», «amb una profunda lleialtat a les seves conviccions» i amb «dedicació» cap als catalans.