El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, va dir que encara que a la moció de censura que presentarà Podem en contra de Mariano Rajoy «no ens hem plantejat el candidat alternatiu», ell sí es planteja algú «que no sigui diputat» o fins i tot el socialista Pedro Sánchez. «No hem plantejat el candidat. El nom del candidat ha de sorgir d'un acord conjunt. Potser no és diputat», va assenyalar el coordinador general dels comuns.

Preguntat sobre la possibilitat que en la moció de censura es pugui consensuar com a candidat alternatiu a la presidència Pedro Sánchez, immers en unes primàries al PSOE, Domènech va dir: «Dubto que ara mateix Pedro Sánchez, sense ser secretari general del PSOE, es pugui plantejar això, però podria ser qualsevol persona que emergís d'una majoria», així que no ho va descartar.

En tot cas, Units Podem, amb el seu líder Pablo Iglesias al capdavant, va obrir la ronda de contactes amb la societat civil amb la qual pretén trobar fora del Congrés els suports que no ha aconseguit de les forces polítiques a la moció de censura que ha anunciat contra el Govern de Mariano Rajoy. Alhora, Iglesias va continuar pressionant el PSOE, a qui va avisar que, davant l'actual «excepcionalitat democràtica», «fer pinya al voltant de Mariano Rajoy és trair Espanya i els espanyols».

La resposta la hi va donar la presidenta andalusa i candidata a la primàries del PSOE, Susana Díaz, que va retreure a Iglesias comportar-se com un «triler» i va qualificar de «trampa» producte del seu «ego» la moció de censura que proposa.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, per la seva banda, va acusar el líder de Podem de «fer un favor» a Rajoy en «frivolitzar» sobre la moció de censura.

Després d'aquestes acusacions, Iglesias va demanar als socialistes que reflexionin i donin suport a la moció de censura, en què els va garantir que el candidat alternatiu a la presidència no serà un problema per part de la seva formació, perquè està disposat a escoltar les seves propostes.

Encara que a Podem van insistir que ara «no toca» parlar de candidats, n'hi ha d'altres, com el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que consideren que la moció s'hauria de presentar després de consensuar un programa de govern i un candidat.

De moment, Units Podem vol «armar» de contingut la moció de censura amb els arguments que li aporti la societat civil. Amb aquesta finalitat, van obrir amb els sindicats i els Tècnics del Ministeri Hisenda (Gestha) la seva ronda de contactes, en què també tenien prevista una reunió amb Jutges per a la Democràcia (JpD), tot i que aquesta associació va rebutjar participar en una trobada.

Reunió amb els sindicats

El secretari d'Organització d'UGT, Rafael Espartero, es va reunir amb el líder d'IU, Alberto Garzón, i va explicar que el sindicat pensa que pot haver-hi alternatives diferents de la moció, aprofitant per demanar als partits d'esquerres que abandonin les «tàctiques» i es posin d'acord per «expulsar el PP del Govern».

Des de CCOO, Ramón Górriz, secretari d'Acció Sindical, va dir que «veuen amb simpatia» la moció plantejada per Units Podem perquè el Parlament ha de ser la «caixa de ressonància» dels problemes del país.

Des del PDeCAT, el seu portaveu al Congrés, Carles Campuzano, va confirmar que la setmana que ve es reunirà amb representants de Units Podem per parlar sobre la seva moció de censura, encara que no li augura a la iniciativa «massa recorregut».

Amb tot, Podem va assegurar que seguirà endavant tot i que no va posar data per a la seva presentació ni per a la consulta a les seves bases, que podria tenir lloc la setmana que ve.