Dirigents i simpatitzants de l'esquerra abertzale van rebre l'exsecretari general de LAB Rafa Díez Usabiaga, que va reclamar, en la seva primera intervenció pública després de sortir de la presó, «unitat» i «ambició» a les forces sobiranistes basques. Després d'abandonar la presó del Dueso, a Santoña (Cantàbria), a primera hora del matí, uns dos centenars de dirigents i simpatitzants de l'esquerra abertzale, entre ells el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, van rebre Díez Usabiaga en un acte celebrat al barri de Pobeña, a Muskiz, la primera localitat de Biscaia després de creuar el límit entre Cantàbria i el País Basc.

L'exsecretari general de LAB, l'únic que va intervenir a l'acte, va assenyalar que detecta «falta d'ambició» al País Basc en relació amb el procés sobiranista i va advocar per la unitat de les forces polítiques independentistes per mantenir una línia d'actuació conjunta. En un discurs íntegrament en euskera, Díez Usabiaga va denunciar que l'Estat està «fent servir els presos» com a instrument per condicionar el procés sobiranista, i va considerar necessari «treure'ls aquesta eina».

El líder abertale es va mostrar optimista en relació amb el procés independentista i va expressar el seu convenciment que al País Basc «hi ha forces per assolir la sobirania». L'exsecretari general de LAB va assenyalar que durant els sis anys i mig que ha estat a la presó ha tingut «molt temps per pensar en el passat i en el futur», que passa per «integrar les forces abertzales».

Díez Usabiaga va iniciar i finalitzat la seva intervenció corejant el lema en euskera «presos bascos a casa», acompanyat pel públic assistent. En aquest sentit, va destacar que el «repte principal» per als propers mesos és «treure els presos de les presons».

Díez Usabiaga va entrar a la plaça de Pobeña, on es va celebrar l'acte sota una intensa calor, entre aplaudiments i crits d'ànim, recorrent un passadís format per simpatitzants de l'esquerra abertzale que portaven ikurriñes i pancartes del sindicat LAB i de suport a els presos, i crits de suport als reus d'ETA i a favor de la independència i el socialisme.

De la mateixa manera que ho van fer a la sortida de la presó del Dueso, van assistir a l'acte celebrat a Muskiz els dirigents de Sortu Arkaitz Rodríguez, Miren Zabaleta i Sonia Jacinto, que, juntament amb Díez Usabiaga i Otegi, van ser condemnats pel cas Bateragune, l'intent de reconstruir la il·legalitzada Batasuna. També van acudir a l'acte l'actual secretària general de LAB, Garbiñe Aranburu, i la secretària general adjunta del sindicat ELA, Amaia Muñoa.

Nou homenatge

A la tarda, Lasarte (Guipúscoa), la localitat natal de Díez Usabiaga, va acollir un altre acte d'homenatge en què també van participar familiars, amics i dirigents i simpatitzants de l'esquerra abertzale.

La Delegació del Govern a Cantàbria va prohibir la concentració que s'havia convocat a les portes del Dueso, de manera que el sindicat LAB va decidir suspendre-la i substituir-la per una altra a la localitat biscaïna de Muskiz. La Delegació del Govern a Cantàbria va al·legar en la seva decisió que els convocants havien incomplert els terminis per comunicar aquest tipus d'actes.

Però l'Audiència Nacional va decidir permetre els actes d'homenatge i rebuda a aquest exlíder sindical abertzale perquè «no hi ha cap constància» que en ells s'hagués de produir cap delicte. Al matí, davant el penal del Dueso, es van desplegar agents de la Guarda Civil en un operatiu per garantir la seguretat.