La matinada de dissabte a diumenge canviarem d'hora a les 03:00 seran a les 02:00. Això vol dir que cal avançar els rellotges per donar la benvinguda a l'horari d'hivern. Aquesta pràctica, que té els seus primers antecedents en l'Imperi Romà, es realitza l'últim diumenge del mes de març.

El canvi d'hora, tal com el coneixem en l'actualitat, es remunta a la dècada dels 70, quan es va produir la primera crisi del petroli. El 1973, l'Organització de Països Àrabs Exportadors de Petroli (OPEP) va decidir tallar el subministrament als països que havien donat suport a Israel durant la guerra de Yom Kipur, el que incloïa a EUA i els seus aliats. Arran d'això, alguns països van decidir avançar els seus rellotges per aprofitar millor la llum solar.

Per què és necessari aquest canvi d'hora?

Aquest canvi d'hora d'hivern 2017 té impactes positius sobre l'estalvi i beneficia a sectors com el transport i les comunicacions, a la seguretat viària, les condicions de treball, la salut, el turisme i l'oci, sosté un estudi de la Comissió Europea.

A Espanya, el potencial d'estalvi en il·luminació pel canvi d'hora pot arribar a representar un 5% del consum elèctric en il·luminació, equivalent a uns 300 milions d'euros, segons l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE).

D'aquesta quantitat, indica l'IDAE, 90 milions correspondrien al potencial de les llars, el que suposa un estalvi de 6 euros per habitatge, mentre que els altres 210 milions restants s'estalviarien als edificis del terciari i en la indústria.

Però aquest potencial d'estalvi no s'assoleix només canviant l'hora. Cal dur a terme un comportament responsable a la llar, per exemple, prescindint de la il·luminació artificial quan no és necessària.

A més, independentment del canvi d'hora, seguir determinades pautes o hàbits pot permetre estalviar fins a 100 euros a l'any, a més d'evitar emissions contaminants a l'atmosfera.

Aquestes pautes del canvi d'hora saludables són:

  • Aprofitar la llum natural.
  • Apagar el llum quan se surti d'una habitació.
  • Utilitza bombetes o fluorescents de baix consum o led, que estalvien fins a un 80%.
  • Utilitza colors clars per decorar casa. L'ambient és més lluminós.
  • Utilitza reguladors electrònics de flux per a les halògenes.
  • Instal·lar detectors de presència a les zones de pas.