09 de novembre de 2017
09.11.2017

Juncker alerta dels "verins nacionalistes"

El president de la Comissió Europea ha recalcat que la UE es basa en les regles de Dret i ha advertit que el dia que no es respecti les normes lliurement acceptades per tots Europa haurà perdut les seves oportunitats

09.11.2017 | 16:15
Jean Claude Juncker és investit Honoris Causa a la Universitat de Salamanca.

El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, ha alertat avui dels "verins nacionalistes" que impedeixen treballar en l'Europa conjunta i ha estat contundent davant el que representen: "Li dic no a qualsevol forma de separatisme que fragilitza Europa i afegeix fractura i divisió".

En el seu discurs després de ser investit doctor "honoris causa" per la Universitat de Salamanca (USAL), un acte en el qual ha estat present el president del Govern d'Espanya, Mariano RajoyJuncker ha reiterat la defensa de la legalitat a Espanya tal com ha fet en suport de l'Executiu davant la situació a Catalunya.

El president de la Comissió Europea ha recalcat que la UE es basa en les regles de Dret i ha advertit que el dia que no es respecti les normes lliurement acceptades per tots Europa haurà perdut les seves oportunitats.

"No podem jugar amb els seus drets, ha subratllat, abans d'alertar de l'"amenaça que planeja sobre la Unió" per part els nacionalismes.

Segons el seu parer, són "un verí que impedeix que Europa treballi de manera conjunta per influir en l'esfera mundial".

I ha sentenciat: "No tenim el dret a desfer a escala nacional i regional un model de coexistència que hem de construir per al conjunt d'Europa. Si ho fem entrarem en deriva".

"Sí a l'Europa de les nacions, sí a l'Europa de les regions, però dic no a la divisió de les categories nacionals i regionals que hem sobrepassat ja des de la Segona Guerra Mundial".

També s'ha referit als esforços realitzats pels pobles del sud, entre ells, Espanya amb la qual ha dit que l'uneixen llaços d'amistat i respecte.

Sobre Europa ha insistit que és la capacitat de viure i "acostar els nostres punts de vista" i en aquest sentit s'ha referit al programa Erasmus, moment en el qual ha tingut un record per a l'excomissari d'Afers Socials, Educació i Cultura Manuel Marín, a qui ha atribuït l'èxit d'aquesta iniciativa.

Marín també ha estat investit avui doctor "honoris causa", però per raons personals no ha pogut assistir a la cerimònia i lo han fet en el seu nom dos de les seves filles.

Juncker ha advocat per una Europa més solidària i unida, i per aprofitar el vent que té a favor per donar vigor a "aquest creixement encara mediocre".

"Hi ha molts deures sobre la taula per millorar la situació dels joves", ha afegit reconeixent la desocupació que afecta aquest sector de la població.

Ha defensat la necessitat d'"actuar i posar en marxa programes detallats. Ara és quan hem d'esculpir les ambicions per a les pròximes dècades".

"Fem el que hem de fer prenent-nos seriosament les crítiques que ens dirigeixen", ha postil·lat per al·ludir després al desafiament del canvi climàtic i davant el que ha considerat necessari "redoblar esforços".

Des de fa uns anys, ha posat èmfasi en el fet que Europa experimenta un èxit econòmic sense precedents i per això, al seu entendre, cal concentrar en els "grans problemes i en els grans perills, no en les nimietats. Necessitem paciència i determinació per seguir amb aquest projecte", ha ressaltat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema