Un atac terrorista a la principal estació d'autobusos de Nova York va causar quatre ferits, entre ells el presumpte autor de l'atemptat, Akayed Ullah, un jove de 27 anys nascut a Bangla Desh que va ser detingut després de l'explosió. En plena hora punta, el sospitós va fer detonar un artefacte casolà en un túnel que connecta el terminal d'autobusos de Port Authority de Nova York amb el metro suburbà de la plaça de Times Square.

L'atacant podria tenir simpaties amb el grup terrorista Estat Islàmic (EI), segons va assegurar el governador de Nova York, Andrew Cuomo. El governador va explicar que es creu que l'home va fabricar l'artefacte seguint instruccions obtingudes a internet i va afegir que només va esclatar el detonant químic de l'explosiu, «però no la bomba», de manera que no va tenir «l'efecte desitjat».

Dels quatre ferits, Ullah va ser el que va registrar lesions de major importància, amb cremades i laceracions a les mans i a l'abdomen, mentre les altres tres víctimes van patir danys lleus causats per la detonació.

Les autoritats no van confirmar informacions que el detingut va llançar crits a favor de l'EI, tot i que el cap de la Policia de Nova York, James O'Neill, va assenyalar que «va fer una declaració» abans de la detonació, sense detallar què va dir.

L'alcalde de la ciutat, Bill de Blasio, i el governador Cuomo van oferir una roda de premsa en la qual van confirmar la motivació terrorista de l'atac. De Blasio va assegurar que «l'individu no va tenir èxit en el seu propòsit» i va agrair als serveis d'emergència seva ràpida resposta i coordinació.

L'artefacte va esclatar poc després de les set del matí en un túnel que connecta el terminal d'autobusos de PortAuthority de Nova York i Nova Jersey amb les estacions del metro de Times Square. El servei del metro, que fan servir diàriament sis milions de persones, va patir alteracions per l'explosió, però dues hores després la circulació de trens s'havia recuperat gairebé al complet.

«Siguem clars: com a novaiorquesos, les nostres vides giren al voltant del metro, i és per això que quan sentim que hi ha hagut un atac al metro, es converteix en una notícia increïblement pertorbadora», va explicar De Blasio, que va descartar que hi hagués cap amenaça activa a la ciutat. El cap de la policia va informar que l'atacant està custodiat i roman en un hospital en estat greu.

Mitjans locals van informar que l'atacant va dir als agents des del seu llit a l'hospital: «Han bombardejat el meu país i jo volia fer mal aquí»

Mentrestant, un mitjà vinculat amb l'Estat Islàmic va suggerir que l'atac estaria vinculat a la decisió del president nord-americà, Donald Trump, de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel, una informació que no ha estat confirmada.

L'atemptat és el segon que pateix la ciutat en l'últim mes i mig. El passat 31 d'octubre, un immigrant uzbek seguidor de l'EI va matar amb una furgoneta vuit persones a Manhattan.

El governador de Nova York va qualificar l'artefacte explosiu d´«aparell de molt baixa tecnologia» i va reconèixer que Nova York és un «objectiu internacional de primer ordre» per als terroristes perquè és un símbol de «llibertat» i «democràcia». Cuomo va qualificar l'episodi com «un dels nostres pitjors malsons» i va animar els novaiorquesos a tornar a la feina i no deixar que el terror «pertorbi» les seves vides.

Ullah, resident a Brooklyn i que havia treballat com a taxista a la ciutat, portava enganxat al seu cos un explosiu «improvisat», i en detonar-lo va causar ferides molt lleus a tres persones més que caminaven a prop seu. L'atac va quedar gravat per les càmeres de seguretat del metro, i al vídeo s'observa com alguns passatgers continuen passejant aliens a l'explosió. Els altres tres ferits lleus van anar pels seus mitjans a diferents centres hospitalaris a Manhattan i Queens.

La policia de Nova York i l'FBI van escorcollar diversos habitatges a Brooklyn suposadament vinculats a l'atacant, inclòs un en què es creu que va poder fabricar l'artefacte.