09 de febrer de 2018
09.02.2018

Podem i Cs acorden dialogar per reformar la llei electoral aquest any

Els dos partits pacten en una primera reunió treballar sense línies vermelles per aconseguir augmentar la proporcionalitat. El PP parla d'«afany electoral» i el PSOE els acusa de «buscar la foto»

09.02.2018 | 07:19
Girauta es va mostrar «raonablement optimista» sobre un acord definitiu.

Els portaveus parlamentaris de Units Podem, Irene Montero, i de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, van acordar obrir «una via de coordinació permanent» per aconseguir aquest any la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) sense necessitat de tocar la Constitució. En la que va ser la primera reunió que d'aquestes dues formacions a la cambra baixa per impulsar la reforma del sistema electoral, els respectius portaveus van constatar la gran «sintonia» que hi ha entre ells en aquest assumpte particular, i es van mostrar disposats a treballar sense línies vermelles i a salvar les possibles diferències que puguin anar sorgint al voltant de mesures concretes, si això ajuda a aconseguir el principal objectiu: augmentar la proporcionalitat.

«Amb la sintonia que hem descobert, tinc la sensació que els treballs aniran ràpid perquè al llarg de 2018 puguem votar a la Cambra una reforma de la llei electoral», va assegurar Montero a la roda de premsa que va oferir després de la reunió amb Girauta, com a primera presa de contacte per iniciar aquesta col·laboració. «La música d'aquests instruments és bona», va assegurar el dirigent del partit taronja.

Tots dos portaveus van confirmar que hi ha total coincidència en la necessitat de fer més proporcional la llei electoral -tot i que no van detallar les fórmules-, i també en la derogació del vot pregat, l'obligació de celebrar debats electorals en campanya, i la fixació d'un mailing únic de paperetes per estalvies despeses.


Propostes creuades

Quant a la resta de propostes concretes que Podem i Ciutadans es van intercanviar, tant Montero com Girauta es van comprometre a estudiar-les. És el cas de la mesura defensada pel partit liderat per Pablo Iglesias de baixar l'edat mínima per votar fins als 16 anys, o la del partit taronja de prohibir que els pròfugs de la justícia puguin presentar-se a unes eleccions.

«Sóc raonablement optimista», va explicar Girauta, tot afegint que «penso que aquesta reforma és possible» i que es pot convertir en realitat abans que finalitzi 2018, sobretot, va insistir, perquè totes dues formacions comparteixen un mateix objectiu central.

Per part seva, la secretària general del PP i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, considera que darrere de les propostes de reforma electoral només hi ha un «afany i interès d'aconseguir més vots» en unes eleccions. A més, entén que aquests partits van «a l'inrevés» de les reformes electorals que s'estan duent a terme a altres països europeus per evitar la ingovernabilitat d'un país.

Paral·lelament, el PSOE va avisar Podem i Ciutadans que la reforma electoral és «un tema seriós» i no «una subhasta», de manera que no acceptarà una revisió «partidista» de la Loreg «buscant la foto» i amb la calculadora a la mà per guanyar escons, i va recordar que el diàleg s'ha de fer en la subcomissió parlamentària creada al Congrés, en la qual estan presents tots els partits polítics, incloent el PP.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook