El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, va anunciar ahir que proposarà una nova Llei d'Universitats per a la seva «modernització i internacionalització» que estarà «compromesa amb l'educació pública» i que garanteixi que «cap talent es malmet per falta de recursos».

«Obrim el camí perquè tota la comunitat universitària participi en aquest debat essencial perquè, abans que finalitzi la legislatura, aquest Ministeri hagi recorregut un camí suficient per preparar la nova Llei», va explicar durant la seva intervenció en la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats del Congrés.

Duque no va donar detalls sobre el text perquè, segons va indicar, primer vol escoltar la comunitat universitària, però va avançar que una de les seves prioritats serà impulsar, previ acord del Consell d'Universitats i de la Conferència General de Política Universitària, un Programa específic per a la millora i promoció del Personal Docent i Investigador (PDI) que reformi de manera sostenible la carrera del professorat universitari.

El ministre va indicar que aquest programa defensarà un model de PDI basat «en l'estabilitat de la carrera professional» i «sense oblidar els principis de transparència, concurrència, mèrit i capacitat, sempre atenent a l'autonomia de les universitats i a l'heterogeneïtat dels àmbits de coneixement». En concret, va dir que la convocatòria del conjunt de les places estructurals serà pública en un registre únic de totes les universitats.

De la mateixa manera, es va referir a la creació d'un Estatut Bàsic del Professor Associat, que «impedeixi el seu abús i delimiti les seves funcions».