La Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, va identificar i prendre declaració en qualitat d'investigats a 25 interns de diferents presons espanyoles, acusats de formar part d'un grup afí a l'Estat Islàmic que es dedicava a la radicalització d'altres presos. És la primera operació d'aquestes característiques duta a terme a Europa contra un entramat alineat amb l'estratègia de l'Estat Islàmic.

Així ho va informar el Ministeri d'Interior en un comunicat en el qual va assenyalar que el grup estava integrat per diversos dinamitzadors que, a més de dedicar-se a captar interns de l'òrbita de l'Estat Islàmic, també buscaven cohesionar els reus empresonats per delictes de terrorisme. Així, pretenien forjar l'embrió del que podria considerar-se un Front de Presons gihadista.

Apunten des del Ministeri que aquest fet posa en relleu que, la majoria dels individus investigats, lluny d'assolir els objectius de reinserció social, s'han mantingut actius en la militància gihadista, augmentant el seu procés de radicalització durant la seva estada a la presó. L'objectiu de l'operació ha estat recopilar proves que permetessin aclarir l'activitat del grup investigat, que està format per presos amb antecedents previs per delictes de terrorisme gihadista i per presos comuns el procés de radicalització dels quals s'ha iniciat a la presó.

La investigació, a més, assenyala que l'activitat del grup podria anar més lluny de la seva finalitat proselitista, si es tenen en compte els atacs gihadistes a l'interior de la presó al centre penitenciari d'de Osny el 2016, i el protagonitzat el 2018 a Lieja (Bèlgica).

Tot i que la investigació va començar sobre un intern en un centre penitenciari en particular, l'activitat il·lícita s'estenia a 17 centres, fet que suposa el 55 per cent de les presons que allotgen presos vinculats al terrorisme gihadista. Per a la captació i adoctrinament, el grup combinava la interacció física entre interns dins dels mateixos centres penitenciaris, amb la relació a través de cartes.