Els empleats públics podran acumular fins a 82 hores a l'any en una bossa per dedicar-les quan ho necessitin a la cura de fills i dependents, en virtut de l'acord assolit entre el Govern i els sindicats de funció pública que se signarà aquest dilluns.

Segons han indicat fonts de les negociacions, tot el personal funcionari, estatutari o laboral de l'Administració General de l'Estat (AGE) podrà acumular en una bossa d'hores fins al 5% de la seva jornada anual, és a dir, que es permetrà treballar més enllà de la jornada laboral i recuperar després aquestes hores per conciliació.

En el cas dels empleats que treballen anualment 1.642 hores, és a dir, 37,5 hores setmanals- això suposa que la borsa pot acumular fins a 82,1 hores, gairebé onze jornades laborals.

La recuperació de les hores -que sempre necessitarà una declaració responsable i, a més, una raó justificada quan es vulgui gaudir una jornada completa- serà per dedicar-les a cura de fills menors d'edat, atenció a persones grans o discapacitats fins a primer grau de consanguinitat o afinitat.

Els empleats públics també podran utilitzar les hores que necessiten i després recuperar-les, en un termini màxim de tres mesos, de manera que al final de l'any hagin completat la seva jornada anual, com figura en l'esborrany de l'acord al qual ha tingut accés Efe.

A més, segons el text, el permís de paternitat dels empleats públics de l'AGE s'equipara al de maternitat, en passar de les 5 setmanes de l'actualitat a 16 el 2021 de forma progressiva i al mateix ritme que ho farà per a la resta dels treballadors.

Així, el permís de paternitat passarà a ser de 8 setmanes en 2019 i de 12 setmanes el 2020, fins a arribar a les 16 setmanes el 2021, és a dir, que la implantació es durà a terme amb una setmana de retard respecte al principi d'acord que inicialment havien arribat Govern i sindicats a mitjans d'octubre.

El text estableix que el permís no és transferible, si bé es pot distribuir, gaudint les primeres quatre setmanes de manera ininterrompuda i immediatament després del part, adopció o acolliment.

Les dotze setmanes restants es gaudeixen de manera ininterrompuda i abans o després del permís de l'altre progenitor, mai de manera simultània.

L'objectiu de l'acord és posar en marxa polítiques i mesures en pro de la igualtat efectiva entre dones i homes, la conciliació i la corresponsabilitat.