El Senat italià va aprovar ahir els pressupostos presentats pel Govern després d'una maratoniana sessió que va acabar de matinada i amb protestes de l'oposició, que es va queixar de no conèixer la totalitat del projecte i va anunciar que recorreria els comptes al Tribunal Constitucional perquè, va argumentar, un projecte d'aquesta envergadura no es pot avaluar en només unes poques hores.

La coalició del Moviment 5 estrelles i la Lliga van salvar el vot per 167 «sís» davant de 78 «nos», després de quatre dies de constants alteracions a un text original que va arribar al Senat en l'últim moment, per enuig dels diputats.

De fet, el Partit Democràtic on es troba l'ex-primer ministre italià Matteo Renzi va declarar la seva intenció de demanar a un tribunal que emetés una decisió sobre la possible anticonstitucionalitat de l'arribada «in extremis» del text definitiu, argumentant que no havia tingut temps de debatre la proposta.

El vice-primer ministre del país i líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio, es va excusar posant com a escut a la UE i la dura negociació amb Brussel·les, que va acabar dimecres passat després que Itàlia acceptés ajustar les seves projeccions de dèficit al 2,04 per cent del PIB. El text arribarà a la Cambra de Diputats el 28 de desembre.

Segons va explicar el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, l'esforç fiscal addicional promès per Itàlia per al proper any ascendeix a 10.250 milions d'euros. Brussel·les calcula que el deteriorament del dèficit estructural, que era del 0,8% en el primer esborrany, es redueix a zero amb les mesures promeses. La previsió de creixement, al seu torn, es redueix des de l'1,5% a l'1%.

La Comissió Europea encara té dubtes sobre els efectes que tindrà l'aplicació de les dues mesures expansionistes del Govern italià: la reforma de les pensions i la renda ciutadana. Brussel·les creu que la seva entrada en vigor suposarà més costos, però Itàlia s'ha compromès a compensar-los el 2020 i 2021 amb una la pujada de l'IVA.